Περισσότερη αστυνόμευση υπάρχει το τελευταίο διάστημα στα Χανιά όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη, με στόχο την αποτροπή εγκληματικών πράξεων. Αυτό τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, υποστράτηγος Νίκος Μπεσίρης, χθες το πρωί, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τον εορτασμό της ημέρας των αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι "από τον περασμένο Μάρτιο, σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης ελήφθησαν ορισμένα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης με σκοπό την έντονη παρουσία της Αστυνομίας, την αποτροπή εγκληματικών πράξεων και την άμεση ανταπόκρισή μας σε περιστατικά αστυνομικού ενδιαφέροντος". Και πρόσθεσε: "Καθιερώθηκε η εκτέλεση εποχούμενης περιπολίας από μία πενταμελή ομάδα ΤΑΕ εντός των πόλεων της έδρας των Αστυνομικών Διευθύνσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, εφαρμόστηκε η αστυνόμευση πρωί- απόγευμα με ζεύγη δικυκλιστών εντός των πόλεων της έδρας των Νομών και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της διεύρυνσης του αριθμού των δικύκλων αλλά και της επέκτασης και σε άλλες πόλεις. Αυξήθηκαν τα συνεργεία ελέγχων -τα γνωστά μπλόκα- από την Κίσαμο μέχρι την Σητεία. Συγκροτήθηκαν στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων ομάδες άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικών ενεργειών. Εφαρμόστηκε η μεικτή τροχονομική αστυνόμευση με έγχρωμα και συμβατικά αυτοκίνητα στο Εθνικό οδικό δίκτυο με στόχο την βεβαίωση των επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Τέλος έγιναν δράσεις που θα έχουν διαχρονικό χαρακτήρα από τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα με την συνεργασία των ΤΑΕ και της Αγροφυλακής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τις αγροζημίες και της παράγωγης αυτών εγκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της υπαίθρου".
Εξάλλου, για τον εορτασμό της ημέρας των αποστράτων, ο κ. Μπεσίρης τόνισε ότι "με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ -αν και αποχώρησαν από το Σώμα- να είναι ενεργά κύτταρα της Αστυνομικής οικογένειας". Από την θέση του Γενικού Αστυνομικού διευθυντή της Περιφέρειας Κρήτης και εκπροσωπώντας το σύνολο των αστυνομικών ειδικών φρουρών και πολιτικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο νησί, ο κ. Μπεσίρης ευχαρίστησε θερμά όλους τους απόστρατους και συνταξιούχους για την μεγάλη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως γιατί παρέδωσαν στους επιγενόμενους ένα Σώμα υγιές και ικανό να ανταποκριθεί στην δύσκολη αποστολή του.
Παράλληλα ο κ. Μπεσίρης επισήμανε πως "οι καιροί αλλάζουν, οι κοινωνίες των ανοιχτών συνόρων και οριζόντων στην προσπάθειά τους για ευημερία και ανάπτυξη αντιμετωπίζουν πολλά και σύνθετα προβλήματα. Εμείς καλούμαστε σήμερα με άλλα δεδομένα και σε άλλες συνθήκες να επιτελέσουμε το δύσκολο έργο της επιβολής του Νόμου. Αναμφισβήτητα το Σώμα και η κοινωνία πέρασε πρόσφατα μία δύσκολη περίοδο. Υπό την καθοδήγηση όμως της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας μας και την κοινή προσπάθεια όλων μας, το Σώμα βρήκε σύντομα τον βηματισμό του".
Απευθυνόμενος στους εν ενεργεία συναδέλφους του και αναφερόμενος στην καθημερινή συμπεριφορά προς τους απόμαχους, ο κ. Μπεσίρης υπογράμμισε ότι "ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούν την σοφή λαϊκή ρήση "εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα έρθεις".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Απόστρατων και Συνταξιούχων Αστυνομικών Ν. Χανίων, Γιώργος Ζερβουδάκης ανέφερε ότι "όλοι εμείς οι συνταξιούχοι που ενταχθήκαμε στους κόλπους της τέως Χωροφυλακής και Α.Π. και της σημερινής ΕΛΑΣ, προσφέραμε τα νιάτα μας και τις υπηρεσίες μας για πολλά χρόνια στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, κάτω από αντίξοες συνθήκες πολλές φορές χωρίς ωράριο εργασίας, όλες τις ημέρες του χρόνου και με κίνδυνο της ζωής μας. Νιώθουμε όμως υπερήφανοι γιατί η κοινωνία και η πολιτεία αναγνώρισαν την προσφορά μας συνειδητοποιώντας ότι ο συνταξιούχος και ο απόστρατος αστυνομικός δεν είναι απόμαχος αλλά μάχιμο μέλος της κοινωνίας που προσέφερε πολλά όταν υπηρετούσε και που είναι πάλι έτοιμος να προσφέρει και τώρα το "είναι" του εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν".
"Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στον Έλληνα αστυνομικό τον οποίο βλέπουμε συνάδελφο όπως και όταν εμείς υπηρετούσαμε. Ευχόμαστε δε ολόψυχα στο προσωπικό της Αστυνομίας κάθε επιτυχία στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο που για μας είναι λειτούργημα. Επίσης τους υπενθυμίζουμε ότι και αυτοί θα πρέπει να βλέπουν τους απόστρατους σαν συναδέλφους", σημείωσε ο κ. Ζερβουδάκης. Απευθυνόμενος στους εν ενεργεία αστυνομικούς ο κ. Ζερβουδάκης επισήμανε ότι "πρέπει να κρατήσετε ψηλά το γόητρο και την ιστορία της Αστυνομίας μας και να απομακρύνετε τους τυχόν επίορκους συναδέλφους που με τις άνομες πράξεις και παραλείψεις τους αμαυρώνουν την εικόνα και το έργο της. Σταθείτε κοντά στον πολίτη και ιδιαιτέρως στα νιάτα της πατρίδας μας και θα δικαιωθούν οι προσπάθειές σας".
Ο βουλευτής Χανίων, Μανούσος Βολουδάκης τόνισε ότι "είναι χρέος της πολιτείας και όλων μας η απόδοση τιμής στους αποστράτους της Αστυνομίας. Είναι χρέος όχι μόνο για το αυτονόητο, για να τιμηθεί δηλαδή η υπηρεσία που προσέφεραν στον τόπο, αλλά γιατί η απόδοση τιμής αυτή μπορεί να μεταδώσει και να εκπέμψει χρήσιμα μηνύματα απαραίτητα στην εποχή μας".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "το πρώτο έχει να κάνει με την αίσθηση του καθήκοντος καθώς οι απόστρατοι της Αστυνομίας αφιέρωσαν την ζωή τους στο καθήκον τους το οποίο δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά αφορά κάθε πολίτη και χρειάζεται ενίσχυση γιατί χωρίς την αίσθηση του καθήκοντος δημόσιου και ιδιωτικού δεν στέκει η κοινωνία, δεν στέκει η πατρίδα. Πέρα από αυτό ένα άλλο σημαντικό μήνυμα", όπως επισήμανε ο κ. Βολουδάκης, "έχει να κάνει με την όλο και περισσότερο αναγκαία στις μέρες μας εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, για την αναγκαία εφαρμογή του νόμου. Είναι κάτι που επαφίεται στους εν ενεργεία αστυνομικούς, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ευρύτερες διαστάσεις απ' όσο γινόταν αντιληπτό στο παρελθόν, το να τηρείται και να εφαρμόζεται ο Νόμος όπως πρέπει για να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και αυτό είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας. Για όλους αυτούς τους λόγους ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά πρέπει να έχει την στήριξή μας στην εφαρμογή αυτών των στοιχειωδών και απλών αλλά τόσο σημαντικών αρχών".