Πτωτική πορεία το ελαιόλαδο

Δημοσίευση: 17/04/2008 11:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1221 προβολές

Πτωτική συνεχίζει να είναι η πορεία των τιμών παραγωγού στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία και Ιταλία με άγνωστη προς το παρόν την παρά πέρα πορεία τους.

Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού στη λιανική παρουσίασαν μια πτώση της τάξεως του -2% αυτή την βδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη και κυμάνθηκαν μεταξύ 2,65 -2,70 ευρώ, ενώ στην χονδρική δεν υπήρχαν καθόλου. (Πιν.1)

Στην Ισπανία παρουσίασαν μια πτώση μεγαλύτερη της τάξεως του -4% σε σχέση προς την προηγούμενη βδομάδα και κυμάνθηκαν στα 2,52 ευρώ (Πιν.3), ενώ και στην Ιταλία οι τάσεις ήταν πτωτικές αλλά μικρότερης τάξης (Πιν.2).

Παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις

Βασικός παράγων που καθορίζει τις εξελίξεις αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι τα αρκετά υψηλά αποθέματα της Ισπανίας τα οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ελαιόλαδου της χωράς ανέρχονταν στα τέλη Φεβρουαρίου συνολικά σε 990.300 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,8% σε σχέση με τον μέσο όρο των 4 τελευταίων περιόδων. Εξίσου όμως σημαντικός παράγων για τις πάρα πέρα εξελίξεις φαίνεται να είναι και πάλι η παραγωγή της ερχόμενης χρονιάς, η οποία στην Κρήτη από την ανθοφορία στις πρώιμες περιοχές δείχνει σχετικά καλή προς το παρόν. Κρίσιμος όμως παράγων θα είναι η ανθοφορία της Ισπανίας η οποία μετά από δύο μεγάλες σοδειές λογικά και φυσιολογικά δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Η πράξη όμως θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Αποθέματα, όμως, παρά τη χαμηλή φετινή σοδειά φαίνεται να υπάρχουν και στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη αφού αρκετοί Συνεταιρισμοί έχουν στις αποθήκες τους πάνω από το μισό έως και όλο το λαδί της χρονιάς, ενώ αδιάθετο λάδι έχουν και πολλοί μεγάλοι παραγωγοί οι οποίοι ως φαίνεται αντέχουν αναμένοντας υψηλότερες τιμές.
Απραξία στην Ελλάδα, διαμαρτυρίες στην Ισπανία!

Ωστόσο, κι ενώ έτσι εξελίσσονται τα πράγματα, και στην Ελλάδα φαίνεται να υπάρχει σχετική αταραξία, στην Ισπανία η Συντονιστική των Αγροτοκτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) καταγγέλλει τις ανωμαλίες της αγοράς του ελαιολάδου που προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και ζητά τη θεσμοθέτηση νόμου για την ομαλή λειτουργία της.

Κραυγαλέο σημείο της ανώμαλης και άδικης για τους παραγωγούς λειτουργίας της αγοράς είναι, κατά τον κύριο Civantos, το ότι γίνονται εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ισπανία τη στιγμή που η παραγωγή της χώρας είναι πολύ μεγάλη και οι τιμές του ελαιόλαδου πολύ χαμηλές.

Κατά τον κ. Civantos, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ισπανία, ενώ κατά το 2ο εξάμηνο του 2007 έφθασαν σε 3.627 τόνους, το 2008, μόνο μέσα στον Ιανουάριο εισήχθησαν άλλες 2.034 τόνοι!

Πτώση κατά 20% στις τιμές παραγωγού το 2007.

Ωστόσο πτώση κατά 20,1% παρουσίασαν γενικά οι τιμές παραγωγού για το Ελαιόλαδο κατά το 2007 σε σχέση με το 2006 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το Ετήσιο Δελτίο της Eurostat την στιγμή που ο μέσος δείκτης για τις τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων στις 27 Κοινοτικές χώρες παρουσίασε μια γενική αύξηση της τάξεως του 7,5%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές του Ελαιόλαδου που είχαν παρουσιάσει αυξήσεις 13,7% το 2005 και 8,2% το 2006 με την πτώση τους κατά 20% το 2007 επέτρεψαν την ανάκαμψη της κατανάλωσης κυρίως στις Τρίτες ανεπτυγμένες χώρες.

Πληθώρα εκθέσεων αλλά και προβληματισμών!

Το ελαιόλαδο άρχισε ως φαίνεται να «πουλά» κατά το κοινώς λεγόμενο, δυνατά, όχι μόνο σαν διατροφικό προϊόν αλλά και ως εκθεσιακό θέμα που μπορεί να αποτελέσει από μόνο του αντικείμενο για εκθέσεις, φεστιβάλ και εκδηλώσεις πάσης φύσεως .
Έτσι, πληθώρα από εκθεσιακές εκδηλώσεις οργανώνονται τελευταία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με Οργανωτές κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν σαν κυρίαρχο προϊόν το Ελαιόλαδο η αφιερώνονται εξολοκλήρου σε αυτό.

Στα πλαίσια αυτά, μετά τη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών που έγινε στις 14-18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα κατά τις μέρες των μεγάλων χιονοπτώσεων οι οποίες δυσκόλεψαν σημαντικά τη λειτουργία της, τώρα έχουμε μπροστά μας δυο νέες εκθεσιακές Εκδηλώσεις που οργανώνονται από ιδιωτικές Εταιρείες και πάλι στην Αθήνα και μάλιστα σε τόπους και χρόνους που ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους.

Πρόκειται για το «Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς» που οργανώνεται από 9-11 Μαΐου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την Έκθεση «Ελαιοτεχνία 2008» που οργανώνεται από 23-25 Μαΐου 2005 στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού.

Ήδη οι Νομαρχίες της Κρήτης έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και προσκαλούν τις Οργανώσεις και Επιχειρήσεις των Νομών τους να εκθέσουν δωρεάν τα προϊόντα τους στα περίπτερα τους.

Ειδικότερα η Νομαρχία Λασιθίου όπως μας πληροφόρησε θα είναι τιμώμενος Νομός ενώ η Νομαρχία Ρεθύμνου προετοιμάζεται να οργανώσει ειδική ημερίδα σε αίθουσα που υπάρχει στον χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας τους Κρητικούς της Αττικής να την παρακολουθήσουν. Από τα Χανιά η Νομαρχία και η ΤΕΔΚ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση με κοινό περίπτερο, ενώ συμμετοχή έχει δηλώσει και η Νομαρχία Ηρακλείου. Βέβαια μια συνεργασία και συνεννόηση για μια καλά οργανωμένη από κοινού εμφάνιση της Κρήτης ασφαλώς θα είχε άλλη βαρύτητα. Αυτό όμως ας εξεταστεί στο μέλλον.

Βέβαια, οι εκθεσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα λογικά θα πρέπει να απευθύνονται κυρίως στην ενημέρωση των Καταστημάτων και Επιχειρήσεων διανομής (Aλυσσίδων, Super και Mini Markets κλπ) και λιγότερο στους Καταναλωτές. Κι αυτό γιατί οι Καταναλωτές στην χώρα μας κάνουν την υψηλότερη ετήσια κατανάλωση στον κόσμο (20 κιλά και άνω ανά έτος) και επομένως είναι ενήμεροι για το τι σημαίνει ελαιόλαδο.

Πάντως, αν λάβει κανείς υπόψη του την πληθώρα των Εκθέσεων Τροφίμων και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τελευταία και στην Κίνα) οι υποψήφιοι Εκθέτες βρίσκονται μπροστά σε διλήμματα και επιλογές αρκετά δύσκολες που βέβαια απαιτούν και σημαντικές δαπάνες. Και απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε το αποτέλεσμα της συμμετοχής να είναι θετικό.


Διαγωνισμός μακέτας σήματος για ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ) σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ προκειμένου να προετοιμάσει την ανάδειξη και προβολή του Ελαιόλαδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρήτη» προκηρύσσει διαγωνισμό για τη δημιουργία μακέτας σχετικού σήματος.

Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα γίνει από ειδική Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις συμμετοχές ως προς πέντε συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι διακρίσεις που θα απονεμηθούν θα είναι: Τρία βραβεία που θα συνοδεύονται από 1000 ευρώ το Α, 500 ευρώ το Β και 250 ευρώ το Γ, τρεις Έπαινοι Α, Β, Γ και τρεις Εύφημες μνείες Α, Β, Γ.

H απονομή των διακρίσεων θα γίνει σε δημόσια εκδήλωση (Συνέδριο, Ημερίδα κλπ) του και τα έργα που θα διακριθούν και οι δημιουργοί τους θα τύχουν ανάλογης δημοσιότητας.

Οι συμμετοχές πρέπει να υποβληθούν κατά τον τρόπο που αναφέρεται στις προδιαγραφές το αργότερα μέχρι την 14 Μαΐου 2008, ημέρα Τρίτη και ώρα 12 μ. στην Δ/νση του ΣΠΑΚΕ, Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου 1, -73134 ΧΑΝΙΑ.

Πλήρεις προδιαγραφές υπάρχουν στην Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr αλλά μπορεί και να σταλούν με e-mail εφόσον ζητηθούν με έγγραφη αίτηση που θα σταλεί στο Φαξ 28210 50818 η στο e-mail info@sedik.gr


Αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση ελαιόλαδων ΠΟΠ στην Ιταλία
Ενώ στην Ελλάδα το ΥΑΑΤ συνεχίζει να παρατείνει για 4ο χρόνο τις διαδικασίες για αναγνώριση του ΠΟΠ “ΚΡΗΤΗ”

Ενώ στην Ελλάδα οι προσπάθειες για την αναγνώριση ελαιόλαδου Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ «ΚΡΗΤΗ», βαδίζουν πλέον στον τέταρτο χρόνο τους και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΑΑΤ) δείχνει να έχει διάθεση να τις παρατείνει περισσότερο, στην Ιταλία τα πράγματα φαίνεται να είναι τελείως αντίθετα. Στη χώρα αυτή, η εικόνα και η δυναμική των Ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ είναι συνεχώς ανερχόμενη, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο κ. Rainieri della Torre, Δ/ντής της Unaprol (Ένωσης Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στην Ημερίδα με τίτλο «Η αξία του εξτρα παρθένου ελαιόλαδου ΠΟΠ». Όπως υπογράμμισε ο κ. Rainieri τα 30 ήδη αναγνωρισμένα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ της χώρας και τα αλλά 27 που βρίσκονται στην διαδικασία αναγνώρισης από την ΕΕ, αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου των ονομασιών προέλευσης της Ιταλίας και αποτελούν ένα συνδυασμό ποιότητας και γεωγραφικής περιοχής που αυξάνει κάθε χρόνο την χρηματική αξία του. Ήδη η συνολική ποσότητα των ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ που διατίθενται στο εσωτερικό της Ιταλίας ανέρχεται σε 16 εκατ. φιάλες ετησίως και η χρηματική αξία τους, που ήδη υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δείχνει ότι μπορεί να φθάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος της περιόδου 2010-2011. Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Rainieri, τα ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ ενδιαφέρουν κάθε μέρα και πιο πολύ τους ξένους καταναλωτές. Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών, βρίσκονται σε συνεχή αύξηση, καλύπτοντας το 61% των Τρίτων χωρών και το 39% των χωρών της ΕΕ.

Η αξιοσημείωτη δυναμική των προϊόντων ποιότητας, όπως εκείνα της κατηγορίας “made in Italy”, «ανέβασε τον πήχη» και εκτιμάται ότι θα βρει ευρεία απήχηση τα επόμενα χρόνια μέσα από μια δυναμική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που θα αναληφθεί από την πλευρά των παραγωγών παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το αυξημένο κόστος. Το άλλο μεγάλο θέμα σχετικά με την προβολή είναι η πληροφόρηση των Καταναλωτών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των γνώσεων τους σχετικά τις εγγυήσεις και τις ιδιαιτερότητες του συστήματος ΠΟΠ, να διευρυνθούν οι γνώσεις τους για τον πολιτισμό του ελαιολάδου αλλά και οι γευστικές τους ικανότητες στην αναγνώριση της πολλαπλότητας των γεύσεων των περιοχών και των ποικιλιών που διακρίνουν τα μοναδικά Ιταλικά ελαιόλαδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα, 100 εστιατόρια της Ρώμης και του Μιλάνου εκτιμώντας τις υποδείξεις της Unaprol, έχουν προετοιμάσει ένα ειδικό Χάρτη των Ελαιόλαδων ΠΟΠ- ΠΓΕ (Ιταλίας), οργανώνοντας οινογαστρονομικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες και πολλαπλασιάζοντας τις προωθητικές δραστηριότητες τους με στόχο την διεύρυνση των οριζόντων ενός προϊόντος που αρέσει, κυρίως, γιατί συνδέεται με την ίδια την Ιστορία της Χώρας. Αυτά, βέβαια, στην Ιταλία. Γιατί στην χώρα μας φαίνεται ότι περί άλλα τυρβάζουμε!

Στους 1.161.000 τόνους, τελικά, η παραγωγή της Ισπανίας!

Η παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας της τρέχουσας περιόδου (2007/8) μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε πρακτικά ολοκληρώνεται η συγκομιδή, διαμορφώθηκε τελικά στους 1.161.400 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ελαιολάδου της Χώρας. Έτσι, τελικά διαπιστώνεται ότι οι εκτιμήσεις του Διατροφικού Ομίλου SOS κατά τον Δεκέμβριο για παραγωγή της Ισπανίας 1.400 χιλ. τόνους φαίνεται ότι, ηθελημένα η αθέλητα, ήταν αρκετά μακριά από την πραγματικότητα, ενώ οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας της Χώρας που την ανέβαζαν σε 1.228 χιλ. τόνους ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της SOS φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους υπέρ των Βιομηχανιών Τυποποίησης με την πίεση που άσκησαν στις διεθνείς τιμές προκαλώντας τη γνωστή γενική πτώση τους κατά την αρχή της περιόδου. Η φετινή παραγωγή της Ισπανίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό, παρουσιάζει αύξηση κατά 15,1% σε σχέση με την παραγωγή της προηγούμενης περιόδου και 14,3% σε σχέση με τον μέσο ορό των 4 προηγούμενων περιόδων και πρόελθε από επεξεργασία 5.435.253 τόνους ελαιόκαρπου. Επομένως η μέση απόδοση του ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο, σε επίπεδο χώρας ήταν 21,4%. Η εμπορευματοποίηση (εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγές) έφθασε τους 411.900 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 4,1% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και 7,8% σε σχέση με τον μέσο ορό των 4 προηγούμενων περιόδων. Οι εξαγωγές έφθασαν τους 211.600 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και 23,7% σε σχέση με τον μέσο ορό των 4 προηγούμενων περιόδων. Η εσωτερική κατανάλωση έφθασε στους 200.300 τόνους παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,3% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και 5% σε σχέση με τον μέσο ορό των 4 προηγούμενων περιόδων.

Πηγή: haniotika-nea.gr