Να προτιμούν το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το πιάτο τους και να μείνουν μακριά από τα κάθε είδους ραφιναρισμένα λάδια, συστήνει στους καταναλωτές ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
"Το θέμα της επιμόλυνσης του ηλιελαίου με ορυκτέλεια που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες δείχνει και μια άλλη πλευρά των πραγμάτων η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντική. Ποιοί δηλαδή είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν γενικά από τα ραφιναρισμένα λάδια, είτε αυτά είναι σπορέλαια, είτε ακόμα και ελαιόλαδο. Ραφινάρισμα σημαίνει χημική επεξεργασία για να βελτιωθεί, εντός εισαγωγικών, η ποιότητα διαφόρων λαδιών είτε από πλευράς οξύτητας ή άλλων κακών χαρακτηριστικών. Αυτή όμως η διεργασία αφαιρεί δυστυχώς από τα λάδια αυτά τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη αφήνει πάρα πολλές υποψίες για την ύπαρξη τυχόν χημικών καταλοίπων σε αυτά" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλες τις περιπτώσεις ραφιναρισμένων λαδιών, ακόμα και στα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα.
"Δυστυχώς, τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα αποτελούν πάνω από το 50% της κατανάλωσης που γίνεται από τα ελληνικά σoύπερ μάρκετ. Ελαιόλαδο παρθένο συνήθως τρώνε αυτοί που το παράγουν και εκείνοι που αγοράζουν κατ’ ευθείαν από τους παραγωγούς. Θα πρέπει επομένως να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι.
Είναι σωστή η απόφαση που δρομολογείται για να υπαχθούν όλοι οι φορείς σε ένα ενιαίο φορέα. Αυτή τη στιγμή ένα μέρος των ελέγχων γίνεται από το Υπουργείο Γεωργίας και ένα μέρος των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ. Όταν τα τρόφιμα μπουν μέσα στα σούπερ μάρκετ τότε ανήκουν στη σφαίρα αρμοδιότητας τους ΕΦΕΤ. Από την άλλη αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί και ο κόσμος ευρύτατα σε ό,τι αφορά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ γενικά των ραφιναρισμένων λαδιών και του παρθένου ή του εξαιρετικά παρθένου λαδιού, που έχει τις γνωστές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Τα ραφιναρισμένα δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες. Η μόνη διαφορά τους σήμερα είναι το μικρότερο κόστος που στα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα δεν φαίνεται να ισχύει γιατί πολλά από αυτά με τη διαφήμιση έχουν καταφέρει να πουλούν στις ίδιες τιμές με το παρθένο και έξτρα παρθένο" σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, συμπληρώνοντας πως ο σύνδεσμος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την προώθηση του παρθένου κρητικού ελαιολάδου.
Πηγή: haniotika-nea.gr