Τριήμερο συνέδριο για τους τοπικούς διατροφικούς πολιτισμούς της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στην Ελούντα και τον Άγιο Νικόλαο, στις 16, 17 και 18 Μαΐου 2008, με την συνδρομή του Ταμείου Προβολής του Τουρκικού Πρωθυπουργικού Γραφείου.
Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις οργανώτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανος) έχει σαν κύριο στόχο:
1. Την προετοιμασία της ίδρυσης του Forum στο οποίο θα συμμετάσχουν οργανώσεις, εκπρόσωποι και δημοσιογράφοι από πολλές περιοχές της Μεσογείου.
2. Την διαμόρφωση των προδιαγραφών και της διαδικασίας της συγκριτικής τεκμηρίωσης
Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 50 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό:
- Επιτροπές από τις τρεις οργανώτριες χώρες. Μεταξύ αυτών θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας με ομάδα αξιωματούχων και εκπρόσωπο του πρωθυπουργού και αντίστοιχοι εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας
- Παρατηρητές και δημοσιογράφοι από αρκετές Μεσογειακές περιοχές (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία)
- Δημοσιογράφοι από τις οργανώτριες χώρες.
- Δημοσιογράφοι και κοινό της Κρήτης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υπάρχουν μερικά «αγαθά» στη ζωή μας, όπως η υγεία ή μια αγαπημένη οικογένεια, που δεν τα εκτιμούμε γιατί τα είχαμε από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας… Το να ζει κανείς στη Μεσόγειο, είναι ένα τέτοιο «αγαθό» για μας τους τυχερούς που καταγόμαστε από το ευλογημένο μέρος… Συχνά θεωρούμε δεδομένο το ταμπεραμέντο μας που πηγάζει από τον τόπο της προέλευσής μας, τον πλούτο των πόρων και των μέσων στα οποία έχουμε πρόσβαση, ή την ενέργεια που αντλούμε από την κληρονομιά μας. Θεωρούμε την ιστορία μας, το κλίμα τον πολιτισμό μας δεδομένα… Αλλά αυτά είναι πολύ ειδικά προνόμια που απολαμβάνουμε μόνο εμείς στη Μεσόγειο. Η καθημερινή ζωή μας καθοδηγείται αόρατα από μια πολιτιστική κληρονομιά 10.000 χρόνων. Ο απόηχος των ένδοξων χρόνων του παρελθόντος χαράσσει το νέο στιλ της ζωής μας και το εκπληκτικό μας κλίμα μας δίνει χλωρίδα και πανίδα που μας προκαλούν να μετατρέψουμε την επιβίωση σε απόλαυση.
Η Μεσόγειος είναι μια γόνιμη περιοχή όχι μόνο για τα προϊόντα αλλά και για τον πολιτισμό
Οι πολιτιστικές εκφάνσεις της ζωής στη Μεσόγειο είναι σίγουρα οι πιο σημαντικές για τους κατοίκους της και, ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν αυτές του διατροφικού πολιτισμού. Η τροφή είναι η κοινή μας γλώσσα, μια γλώσσα απλή και ευφυής ταυτόχρονα… Άνθρωποι που έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο πλάι- πλάι για χιλιάδες χρόνια, δημιούργησαν τον πιο όμορφο διατροφικό πολιτισμό του κόσμου. Οι Μεσογειακές κουζίνες είναι νόστιμες είναι υγιεινές, είναι πολύχρωμες. Από την μια άκρη της στην άλλη, παρόμοια τραπέζια στρώνονται με πλούσιες και γευστικές τροφές, υγιεινές και εύκολες στην παρασκευή …
Με τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής, που αναζητεί «παγκόσμιες αξίες» και «οικουμενική κουλτούρα», είναι αναγκαίο να στρέψουμε την προσοχή μας στην διάσωση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, καταγράφοντας και γνωστοποιώντας τα έθιμα, τα τοπικά και περιφερειακά προϊόντα και τις τεχνικές παραγωγής και επεξεργασίας τους. Καθώς τα διατροφικά μας πλούτη «παγκοσμιοποιούνται» και «συντήκονται» πολύ γρήγορα, μια ομάδα ανθρώπων που δουλέψαμε, διαλογιστήκαμε, σχεδιάσαμε, δημιουργήσαμε μαζί και περάσαμε ωραία κάνοντάς το, αποφασίσαμε να κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της ανάγκης.
Έτσι προέκυψε και η εκδήλωση “Στρώνοντας παρόμοια τραπέζια γύρω από την ίδια θάλασσα”, μετά από πολλή σκέψη, συζήτηση και δουλειά και ελπίζουμε να είναι η αρχή μιας μεγάλης πολιτιστικής παρέμβασης… Με την δουλειά που ξεκινάμε εδώ, ελπίζουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο, αρχίζοντας από τους δικούς μας λαούς, την ποιότητα των προϊόντων μας και την σπουδαιότητα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η γη στην οποία ζούμε είναι το λίκνο των σπουδαιότερων πολιτισμών και όλων σχεδόν των θρησκειών. Είναι η γη των θερμόαιμων ανθρώπων, η γη του θυμαριού και της ρίγανης, η γη των παθιασμένων ερώτων και των βίαιων συγκρούσεων. Η γη των τεμπέλικων ηλιόλουστων απογευμάτων, των απίστευτων ελαιόδεντρων και των αμπελώνων που, σαν κι εμάς, έχουν παρελθόν χιλιετιών.
Νοιώθουμε ότι χρωστάμε σ’ αυτή τη γη και στην κοινή μας κληρονομιά κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει τον τοπικό της πλούτο…
Πέμπτη, 15 Μαΐου
Πρωί
- Άφιξη οργανωτών
Γεύμα
- Πρόχειρο
Απόγευμα
- Συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής
Δείπνο
- Ανεπίσημο δείπνο (από την Δημοτική αρχή του Αγίου Νικολάου)
Παρασκευή 16 Μαΐου: Συνεδριακή αίθουσα Porto Elounda
Πρωί
- Υπόλοιπες αφίξεις
- Εκδρομή για τον τύπο και τους ομιλητές
Γεύμα
- Ανεπίσημο γεύμα κατά την εκδρομή (Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου)
Απόγευμα
16:00 - 16:30
Άφιξη Συνέδρων
16:30 - 17:00
Έναρξη συνεδρίου, χαιρετισμοί
17:00 - 17:20
Ομιλία 1
«΄Τι κοινά έχει η ζωή των διαφόρων κοινωνιών και εθνοτήτων που ζουν στην ανατολική Μεσόγειο και που οφείλονται.»
Μια έρευνα στην ιστορία και την γεωγραφία της περιοχής και στους παράγοντες που αναδεικνύουν την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
17:20 - 17:40
Ομιλία 2
“Διατροφικός πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολικής Μεσογείου»
Μια παρατήρηση των δραστηριοτήτων του διατροφικού πολιτισμού, των τελετουργιών του φαγητού και των γαστρονομικών παραδόσεων στην καθημερινή κοινωνική ζωή της Ανατολικής Μεσογείου.
17:40 - 18:00
Διάλειμμα καφέ
18:00 - 18:20
Ομιλία 3
“Σύγκριση των κουζινών Τουρκίας, Ελλάδας και Λιβάνου, από τεχνική, ιστορική και κοινωνιολογική σκοπιά: Ομοιότητες και διαφορές ως προς (α) τις ιστορικές πηγές (β) έθιμα και παραδόσεις (γ) υλικά, παρασκευές και μεθόδους συντήρησης (δ) εξυπηρέτηση της κατανάλωσης και τελετουργίες του φαγητού,»
18:20 - 18:40
Ομιλία 4
“Η αναγκαιότητα του προσδιορισμού, της τεκμηρίωσης και της διάσωσης των παραδοσιακών προϊόντων, των υλικών, των διατροφικών εθίμων και των μεθόδων παρασκευής φαγητού της Ανατολικής Μεσογείου σαν βοήθημα για τους μαγείρους και τους F&B managers όλου του κόσμου.”
18:40 - 19:00
Συζήτηση με τους ομιλητές
Δείπνο και συναυλία
20:45 - 21:30
Συναυλία έναρξης ανοικτή στο κοινό (Sumru Ağıryürüyen, Ross Daily, …)
21:30 - 24:00
Γεύμα καλωσορίσματος για τους καλεσμένους και τους συνέδρους
“Στρώνοντας παρόμοια τραπέζια γύρω από μια θάλασσα”
Κοινό εδεσματολόγιο παρασκευασμένο από τρεις σεφ, στο οποίο κάθε πιάτο προσφέρεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές
Σάββατο 17 Μαΐου Συνεδριακή αίθουσα Porto Elounda
Πρωί
09:00 - 10:00
Παρουσίαση
“Πρωινό της Ανατολικής Μεσογείου: Ένας θησαυρός που μοιράζονται Λίβανος, Τουρκία και Ελλάδα”
10:00 - 10:30
Πρώτη επίδειξη
“Ο μεγάλος πρωταγωνιστής: Μελιτζάνα” – Δύο απόψεις για το μουσακά από Έλληνα και Τούρκο σεφ
10:30 - 11:00
Δεύτερη επίδειξη
“Θαλασσινά της Ανατολικής Μεσογείου” – Δείγματα της Ελληνικής και της Λιβανέζικης κουζίνας
11:00 - 11:30
Διάλειμμα καφέ
11:30 - 12:00
Επίδειξη τρίτη
“Ρίγανη, βασιλικός, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, δυόσμος…” – Τούρκοι και Λιβανέζοι σεφ μαγειρεύουν τυπικά πιάτα με τα ίδια μυρωδικά.
12:00 - 12:45
Επίδειξη τέταρτη
“Καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο” – Σεφ από τις τρεις χώρες μαγειρεύουν πιάτα με τα ίδια υλικά.
ΓΕΥΜΑ
13:00 - 14:30
“Από τα ηλιόλουστα μεσογειακά μποστάνια στο τραπέζι μας…”
Μπουφές με φαγητά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Απόγευμα
14:30 - 15:30
Εργαστήριο 1
“Οι κεφτέδες της Μεσογείου; Köfte, Κεφτέδες and Kibbe”
14:30 - 15:30
Εργαστήριο 2
“Ψωμιά της Ανατολικής Μεσογείου; Pide, Πίτα; Flat Breads; etc.”
15:30 - 16:00
Διάλειμμα καφέ
16:00 - 17:00
Εργαστήριο 3
“Μεζές με Ελληνικό, Τούρκικο, Λιβανέζικο στιλ; Pilaki, Ταραμάς, Humus”
16:00 - 17:00
Workshop 4
“Cooking with Yogurt; Cacık, Lebbeniye, Tarhana, etc.”
17:00 - 18:30
Πάνελ
“Μια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί”
“Για την ανάγκη, την σπουδαιότητα και την μεθοδολογία της διατήρησης”
18:30 - 19:30
Συνέντευξη τύπου, Ίδρυση του “Forum του Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού” , αναγγελία της διακήρυξής του, πρόσκληση σε συμμετοχή, παρουσίαση των προδιαγραφών της μεθοδολογίας τεκμηρίωσης.
20:30-21:30
Εργαστήριο – Έκθεση: Παρουσίαση και γευσιγνωσία των κρασιών της Κρήτης από το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Ηρακλείου.
Παράλληλη παρουσίαση και γευσιγνωσία γραβιέρας Κρήτης διαφόρων τύπων και ωριμάνσεων.
Δείπνο
21:30 - 24:00
“Η χορτοφαγική Μεσόγειος”
Σεφ από τις τρεις χώρες παρουσιάζουν χορτοφαγικά πιάτα μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο με Ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.
Κυριακή 18 Μαΐου
Πρωί πλαζ Ε.Ο.Τ. Δήμου Αγ. Νικολάου
11:00 Εργαστήριο (1)
Έξυπνες και μοδάτες συνταγές με ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά για παιδιά! Έλληνες, Τούρκοι, Λιβανέζοι σεφ δουλεύουν με τα παιδιά
13:00 Εργαστήριο (2)
Δοκιμή ελαιολάδων από τις τρεις χώρες για παιδιά και δημοσιογράφους.
13:00 Φεστιβάλ «Ελαιόλαδα του Αιγαίου»
13:30 2η συναυλία των μουσικών των τριών χωρών
14:00 Γεύμα
- “Μπουφές του Αιγαίου”. Σεφ των τριών χωρών με νοικοκυρές από κάθε γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζουν φαγητά του τόπου τους.
- Κρασιά του Δικτύου οινοπαραγωγών Ηρακλείου.
- Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Ημερίδα Μεσογειακού Διατροφικού Πολιτισμού στον πολυχώρο «ΡΕΞ» Αγ. Νικολάου
Συνδιοργάνωση: Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγ. Νικολάου στα πλαίσια του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστήμιου , Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης, Ενέργεια Α8, Τ.Ε.Ι. Κρήτης: Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας
ΜΕΡΟΣ Α: Ελαιόλαδο: Το χρυσάφι της Μεσογείου
10:00 – 10:20 Μέθοδοι και Σημασία της Πιστοποίησης του Ελαιώνα
Δρ. Καπετανάκης Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
10:20 – 10:40 Ιχνηλασιμότητα και Πιστοποίηση Ελαιολάδου
Δρ. Ντούλης Ανδρέας, Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας
10:40 – 11:00 Έλεγχος Ποιότητας και Αυθεντικότητας Ελαιολάδου
Δρ. Νταής Φώτιος, Καθηγητής Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
11:00 – 11:20 Ελαιόλαδο και Άμυνα του Ανθρώπινου Οργανισμού
Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης
ΜΕΡΟΣ Β: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
11:30 – 12:30 «Βυζαντινών Γεύσεις και Μαγειρείες»
Ναταλία Πούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Αναχωρήσεις
Δευτέρα 19 Μαΐου
- Υπόλοιπες αναχωρήσεις