"Χαριστική βολή" η χαλαζόπτωση

Δημοσίευση: 25/11/2008 11:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
3308 προβολές

Τη “χαριστική βολή” έδωσε στους ελαιοπαραγωγούς της Κισάμου η νέα σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κι ενώ ακόμα δεν είχαν προλάβει να συνέλθουν οι παραγωγοί από τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε το πρωί της Τετάρτης.

“Η χαλαζόπτωση μας έπληξε και την Τετάρτη και το Σάββατο. Για την πρώτη έχουμε κάνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και θα κάνουμε και για την τελευταία. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση παρουσία του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τη ζημιά και να την εξατομικεύσει ανά παραγωγό” δήλωσε ο δήμαρχος Μηθύμνης Γιώργος Μυλωνάκης. Όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνάκης "δεν μας έφταναν οι πολύ χαμηλές τιμές που είχαμε στο ελαιόλαδο, είχαμε και αυτές τις καταστροφές που έπληξαν τους παραγωγούς μας. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα. Το ακριβές μέγεθος της ζημιάς ξεκινάει από το 20% της ηρτημένης παραγωγής και φτάνει και ξεπερνάει το 50%". Ανάλογη ήταν και η ζημιά που προκλήθηκε στην περιοχή του Δήμου Κολυμπαρίου. "Είχαμε πολύ μεγάλη ζημιά γιατί το χαλάζι ήταν πολύ χοντρό. Επλήγη η ημιορεινή και η ορεινή ζώνη και μια πρώτη δική μας εκτίμηση υπολογίζει ότι η ζημιά είναι της τάξης του 50% για την ηρτημένη παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ οφείλει να αποζημιώσει άμεσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πέρα από τις καλλιέργειες έκανε ζημιές ακόμα και σε κουφώματα σπιτιών", τόνισε ο δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Και για τους παραγωγούς της περιοχής αυτής η ζημιά ήλθε να προστεθεί στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν. "Τα αποτελέσματα των ζημιών που έχουμε υποστεί πολύ φοβάμαι ότι θα φανούν πολύ σύντομα. Οι παραγωγοί είναι στα όριά τους γιατί με τις τιμές που έχει το λάδι δεν βγάζουν καλά - καλά τα έξοδα της παραγωγής.

Πρέπει να βγούμε από τη μοιρολατρεία όλοι μας και αυτοί που βρίσκονται πιο ψηλά, χωρίς να εξαιρούμε τον εαυτό μας και να είμαστε θεατές σε μια κατάσταση που λέει ότι "η ελεύθερη αγορά μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα". Είναι εθνικοί λόγοι να στηριχθεί ο αγρότης, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο άριστο προϊόν όπως είναι το λάδι μας", σημείωσε ο κ. Πολυχρονίδης. Και η Δυτική Κίσαμος επλήγη από τη χαλαζόπτωση. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου ζητά την άμεση ταυτοποίηση των ζημιών και των παραγωγών που επλήγησαν από τον ΕΛΓΑ, ενώ από τη Νομαρχία Χανίων τονίστηκε ότι άμεσα κλιμάκιο θα ελέγξει και θα αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών. Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανώλης Σκορδυλάκης επεσήμανε ότι έπειτα από τη νέα χαλαζόπτωση εκτιμάται ότι στο σύνολο του κάμπου έχει καταστραφεί το 70-80% της ηρτημένης παραγωγής. Οι εκτιμήσεις -ανέφερε- που γίνονταν στην αρχή της περιόδου ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες, ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι η παραγωγή θα πέσει πολύ χαμηλά επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση που διέρχεται ο αγροτικός κόσμος λόγω των χαμηλών τιμών στο λάδι, αλλά και της ευρύτερης οικονομικής ύφεσης της αγοράς. Ο αντινομάρχης Μανώλης Αρχοντάκης δήλωσε σχετικά ότι σε σχέση με τις καταστροφές της περασμένης Τετάρτης το Σάββατο επλήγησαν περιοχές τόσο στον δήμο Κολυμπαρίου όσο και στον δήμο Μηθύμνης: «Οι ζημιές είναι σημαντικές καθώς όπως ακούστηκε το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και προκάλεσε ζημιές ακόμα και σε αυτοκίνητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το μέγεθός των ζημιών στις καλλιέργειες και περιμένουμε από Δευτέρα οι παραγωγοί να κάνουν τις δηλώσεις τους και θα δούμε. Παράλληλα, προσπαθούμε ως Νομαρχία πολύ σύντομα να βγει ένα κλιμάκιο έξω και να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς και να δούμε πως μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

Πηγή: haniotika-nea.gr