Διακοπές σε Μπαχάμες ή Κρήτη. Τι προτιμούν οι τουρίστες;

Δημοσίευση: 14/09/2018 05:09
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1775 προβολές

source: PIXABAY by Bryce Edwards CC BY-SA 3.0

Αν μας ρωτούσαν πού θα προτιμούσαμε να πάμε διακοπές, έχοντας ως εναλλακτικές τις Μπαχάμες και την Κρήτη, μάλλον οι περισσότεροι θα κάναμε την πρώτη επιλογή. Πιθανότατα, στο μυαλό μας έχουμε μια ειδυλλιακή εικόνα από τις εξωτικές εκείνες παραλίες της Καραϊβικής και είτε επειδή είναι δύσκολο και ακριβό να πάμε διακοπές στις Μπαχάμες, είτε γιατί απλά την Κρήτη την έχουμε ζήσει από κοντά, θεωρούμε τις Μπαχάμες ένα μαγευτικό μέρος. Όταν ζούμε σε ένα μέρος ή το επισκεπτόμαστε συχνά, αυτό που συμβαίνει είναι να το συνηθίζουμε και να θεωρούμε, πλέον, πολλά πράγματα καθημερινά και δεδομένα, που ωστόσο σε άλλους την ίδια ώρα φαντάζουν πραγματικά μαγευτικά.

Τόσο οι Μπαχάμες, όσο και η Κρήτη έχουν πανέμορφα μέρη για να επισκεφτεί κανείς. Σκοπός εδώ δεν είναι να πούμε πως οι Μπαχάμες δεν είναι μαγευτικές και εκπληκτικές ως προορισμός για διακοπές, όμως καλό είναι να μη θεωρούμε τα πράγματα που έχουμε τόσο δεδομένα και απλά. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η Κρήτη φαίνεται να είναι πολύ πιο δημοφιλής προορισμός για τους ξένους τουρίστες απ’ ότι οι Μπαχάμες και αυτό μάλλον είναι κάτι που λέει πολλά για το πόσο όμορφη και ελκυστική είναι. Πιο συγκεκριμένα, οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν κάθε χρόνο στις Μπαχάμες είναι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο σε αριθμό, όταν μόνο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και στο  αεροδρόμιο των Χανίων τη θερινή περίοδο του 2018 έφτασαν σχεδόν 6 εκατομμύρια επιβάτες. Μάλλον θα εκπλαγήκατε από το στοιχείο αυτό κι εσείς, όπως άλλωστε κι εμείς.

Ομοιότητες και διαφορές

Η νήσος Νασσάου αποτελεί την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη των Μπαχαμών, ενώ βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συγκροτήματος με το 70% της χώρας να κατοικεί εκεί. Το Νασσάου είναι, άλλωστε, και ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός και έχει γενικά τα πιο βασικά αξιοθέατα στις Μπαχάμες. Θα αναφερθούμε στην πρωτεύουσα και κυριότερο νησί, αλλά και γενικότερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μπαχαμών στις συγκρίσεις που θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια.

Το κυριότερο πράγμα που έχει κατά νου κάθε τουρίστας όσον αφορά τις διακοπές του σε κάποιο νησί είναι οι παραλίες. Οι παραλίες στις Μπαχάμες είναι σίγουρα πιο εξωτικές και η παραλία του Pink Beach θεωρείται, μάλιστα, η πιο όμορφη στον κόσμο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ροζ άμμος, που οφείλεται σε σπασμένα κοχύλια και σε μικροσκοπικά όστρακα. Ωστόσο, στον αντίποδα έχουμε τις παραλίες στο Ελαφονήσι και στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, που είναι εκπληκτικές και αναγνωρισμένες τόσο από τον  ΕΟΤ, όσο και από διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς για την εκπληκτική τους ομορφιά και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου.

source: PIXABAY by Ania Mendrek  CC BY-SA 3.0

Όσον αφορά τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη διαμονή, εδώ ίσως η ζυγαριά να γέρνει ελαφρά υπέρ των Μπαχαμών. Εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, με πισίνες και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι τα είναι το διάσημο Atlantis Resort όπου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και το PokerStars Caribbean Adventure , ένα παγκόσμιας φήμης διεθνές τουρνουά παιχνιδιών με τράπουλα.  Υπάρχουν, επίσης, ξενοδοχεία με δωμάτια κτισμένα πάνω στο νερό, τα οποία πραγματικά προσφέρουν κάτι το εξωτικό και δεν μπορεί κανείς παρά να τα θαυμάσει. Τα πράγματα στην Κρήτη δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσον αφορά τις υποδομές, αν και εδώ έχουμε σημαντικές εκδηλώσεις,  φεστιβάλ και πολιτιστικά γεγονότα. Υπάρχουν, φυσικά, ακριβά και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά όχι στα ίδια επίπεδα ποιότητας με τα κορυφαία ξενοδοχεία στις Μπαχάμες. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν και οι πιο φθηνές αλλά παράλληλα ποιοτικές επιλογές, που δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμες στις Μπαχάμες και αυτό μετράει στην γνώμη του κάθε τουρίστα όσο φυσικά και το φιλόξενο πνεύμα που στην Κρήτη είναι διάχυτο παντού. Οι άνθρωποι στις Μπαχάμες είναι πολύ φιλικοί και ευγενικοί, αλλά η κρητική φιλοξενία, είναι κάτι το διαφορετικό.

Τα αξιοθέατα είναι ένα άλλο συγκρίσιμο σημείο. Εδώ η Κρήτη υπερέχει σημαντικά. Στο ελληνικό νησί θα βρείτε από μινωικά παλάτια και οικισμούς μέχρι μεσαιωνικά κτίσματα και κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες κλπ. Μιλάμε για μια ιστορία πολλών χιλιάδων χρόνων, διάσπαρτη σε κάθε σημείο του νησιού, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε τόπου. Στη Νασσάου και τις Μπαχάμες γενικότερα υπάρχουν κάποια φρούρια και κτίσματα του 16 ου και 17ου αιώνα κυρίως. Τα ιστορικά αυτά αξιοθέατα είναι τις εποχής των πειρατών της Καραϊβικής.

Όσον αφορά τη διασκέδαση, εδώ υπάρχει διαφορά ως προς τις προτιμήσεις. Τα πράγματα στις Μπαχάμες είναι γενικά πολύ πιο χαλαρά, με beach bars και κοκτέιλ στην παραλία, καταδύσεις στον πλούσιο βυθό της Καραϊβικής και βόλτες με κάποιο πλοιάριο από νησί σε νησί. Στην Κρήτη τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα ως προς τις επιλογές. Υπάρχουν εκατοντάδες καφέ, εστιατόρια, κλαμπ και μπαρ που προσφέρουν τόσο χαλαρές όσο και πιο έντονες στιγμές διασκέδασης. Το νησί είναι μεγάλο και διαθέτει τόσα πολλά πράγματα για να επισκεφθεί κανείς, όπως τοποθεσίες με σημαία φυσικής ομορφιάς (πάρκα, φαράγγια, δάση, βουνά), αλλά και εκκλησίες, μοναστήρια, υδάτινα πάρκα για διασκέδαση, κλπ.

Το φαγητό είναι ένα ακόμη σημαντικό και συγκρίσιμο μέγεθος. Η παραδοσιακή κουζίνα στις Μπαχάμες περιλαμβάνει πολλά θαλασσινά και φρούτα, καθώς και πολλά μπαχαρικά. Τα ποτά και κοκτέιλ έχουν συνήθως ως βάση τους το ρούμι. Μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα είναι αρκετά πλούσια και νόστιμα, ωστόσο η κρητική κουζίνα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και είναι πολύ πιο αναγνωρισμένη και αγαπητή παγκοσμίως, με πολύ χαρακτηριστικά πιάτα που λείπουν από τις Μπαχάμες. Το πλήθος των ντόπιων προϊόντων που παράγονται στο νησί, προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά τις γεύσεις και τους γευστικούς συνδυασμούς.