Κώστας Γαβράς, το δεύτερο βραβείο Donostia του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν

Δημοσίευση: 31/08/2019 04:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
799 προβολές

Αν το πρώτο βραβείο Donostia φέρει το όνομα της Penelope Cruz, τη Δευτέρα έγινε γνωστό το όνομα που θα λάβει το δεύτερο βραβείο στην 67η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν: Κωνσταντίνος Γαβράς. Ο Έλληνας σκηνοθέτης, ο οποίος θα παραλάβει το βραβείο πριν από την ειδική προβολή της ταινίας «Ενήλικες στο δωμάτιο», της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου του Γιάννη Βαρουφάκη Adults in the Room - My Battle With Europe's Deep Establishment (Ενήλικες στο δωμάτιο - Η μάχη μου με το βαθύ κατεστημένο της Ευρώπης και της Αμερικής), θεωρεί αυτό το βραβείο ως αναγνώριση του στρατευμένου κινηματογράφου, χάρη σε έργα όπως τα «Ζ», «Αγνοούμενος» ή «Πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου»,  για τα οποία έλαβε το βραβείο Χρυσό Κοχύλι πριν από 7 χρόνια, στην ίδια εκδήλωση. Από τη διοργάνωση του φεστιβάλ τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας των τελευταίων χρόνων, με περίπου είκοσι έργα, στα οποία δεν δίστασε να θίξει ευαίσθητα θέματα, από δικτατορίες έως πολιτικές εκκαθαρίσεις, ζητήματα ρατσισμού ή καταστροφές όπως αυτές δημιουργούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον περασμένο Μάιο, είχε ήδη ανακοινωθεί ότι το πρώτο βραβείο Donostia του φεστιβάλ θα πήγαινε στην Penelope Cruz, η οποία φέτος θα είναι «διπλή πρωταγωνίστρια» στον διαγωνισμό: πέρα από τη λήψη αυτού του τιμητικού βραβείου θα είναι το πρόσωπο  της επίσημης αφίσας της επόμενης έκδοσης φεστιβάλ. Ο Κώστας Γαβράς θα παραλάβει το βραβείο του στις 21 Σεπτεμβρίου, σε γκαλά που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Victoria Eugenia, όπου θα προβληθεί το τελευταίο του έργο, «Ενήλικες στο δωμάτιο», μια ταινία που έχει λάβει επιδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η επιδότηση, στην πραγματικότητα, προκάλεσε πολυάριθμες επικρίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν την προηγούμενη κυβέρνηση για σπατάλη δημοσίου χρήματος.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας θα λάβει χώρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου ο Γαβράς θα διακριθεί και με το βραβείο Jaeger-LeCoultre για το γεγονός ότι είναι ένας από τους μεγάλους κινηματογραφιστές της σύγχρονης εποχής. Σε περίπτωση που η Βενετία σας πέφτει μακριά, μπορείτε να μπείτε σε ένα απίστευρο site, να παίξετε καζίνο και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Ο Γαβράς γεννήθηκε το 1933 στο Λουτρά-Ηραίας (Πελοπόννησος) και στην ηλικία των 22 ετών έφυγε από την πατρίδα του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι και να σπουδάσει λογοτεχνία στη Σορβόννη. Μετά την αποφοίτησή του από το Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών (IDHEC), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη για διάσημους Γκάλλιους σκηνοθέτες όπως ο René Clair, ο René Clément, ο Henri Verneuil, ο Jacques Demy, ο Marcel Ophüls, ο Jean Giono και ο Jean Becker.

«Δεν ξεχνάς ποτέ πού γεννήθηκες, ειδικά αν είναι μια χώρα όπως η Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε δηλώσεις που συγκεντρώθηκαν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ. Και συνέχισε λέγοντας «Έφυγα από εκεί γιατί όλα όσα προσφέρονταν στους νέους της κοινωνικής μου τάξης ήταν μια ζωή υποταγής σε μια θεοκρατική δημοκρατία. Ως μετανάστης, η Γαλλία μου επέτρεψε να ξεπεράσω τα πιο τρελά όνειρά μου. Οι συνταγματάρχες πήραν την εξουσία και η έκφραση της δικής μου αντίστασης ήταν το Ζ», πρόσθεσε. Πέρυσι του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βραβείο «σε έναν εξέχοντα σκηνοθέτη και προσωπικότητα με μια ισχυρή πολιτική φωνή, σεβαστή βαθιά όχι μόνο από τους συναδέλφους του αλλά και από το παγκόσμιο κοινό».