Παθητικά Κτίρια - Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσίευση: 27/03/2023 09:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
643 προβολές

Με την περιβαλλοντική κρίση να γίνεται όλο και πιο έντονη αλλά και να βρίσκεται όλο και συχνότερα στο επίκεντρο της επικαιρότητας και των ενημερώσεων, είναι σημαντικό να εξετάσουμε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιμάκωσή της, και να δούμε πώς θα μπορούσαμε ατομικά και συλλογικά να συνεισφέρουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με τρόπους που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Πολύ καθοριστικό ρόλο παίζουν οι βιομηχανικοί κολοσσοί και ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων τους, η παρέμβασή μας σε αυτό όμως είναι σχεδόν, προς το παρόν, ανέφικτη. Σε αποκλειστικά ατομικό επίπεδο, μπορούμε να μεριμνήσουμε για το δικό μας περιβαλλοντικά ευσυνείδητο τρόπο διαβίωσης, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός μας, με τους πλέον διαδεδομένους τρόπους της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης προϊόντων και ηλεκτρικών συσκευών, την αποφυγή της γρήγορης μόδας, την πράσινη μετακίνηση και τη μείωση των προσωπικών μας απορριμάτων. 

Κάπου στο ενδιάμεσο στέκεται ο τομέας των κατασκευών. Ναι μεν οι ενεργειακές προδιαγραφές είναι απόφαση του ιδιοκτήτη ή του κατασκευαστικού γραφείου, πολύ πιο εύκολο να παρθεί εν συγκρίσει με αυτή που αφορά μια βιομηχανία, το κοινωνικό αντίκτυπο όμως κινείται σε τάξη μεγέθους πολύ μεγαλύτερης από τις προαναφερθείσες ατομικές συνεισφορές.

Η ομάδα του digitalcrete.gr συγκέντρωσε και παραθέτει απαραίτητες πληροφορίες και πλεονεκτήματα γύρω από τα λεγόμενα Παθητικά Κτίρια. 

Οι παθητικές κατασκευές, ή αλλιώς παθητικά κτίρια, αποτελούν μια σχεδιαστική προσέγγιση που στοχεύει στη δημιουργία κτιρίων με εξαιρετικά χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, δηλαδή ελάχιστες ανάγκες θέρμανσης και ψύξης. Η ιδέα ήρθε στην επιφάνειας πριν από περίπου 30 χρόνια, γνωρίζοντας διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα παγκοσμίως. 

• Λόγω του ειδικού σχεδιασμού μόνωσης, στεγανοποίησης και εξαερισμού, επιτυγχάνουν τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα του αέρα και τη μεγαλύτερη άνεση των ενοίκων.

• Τα υψηλότερης ποιότητας υλικά και κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του κτιρίου και αντίστοιχα μειώνουν την ανάγκη για διεργασίες συντήρησης. 

• Διαθέτουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αφού έχουν σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και καύσωνες, παρέχοντας ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον στους ενοίκους στην περίπτωση τέτοιων συμβάντων.

• Έχουν αισθητά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, μειώνοντας την εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου και μετριάζουν την κλιματική κρίση.

Ο χαρακτηρισμός ενός κτιρίου ως παθητικό, καθορίζεται από ένα σύνολο αυστηρών κριτηρίων, που σχετίζονται περισσότερο με την απόδοσή του παρά με μετρήσεις, και επιτρέπουν ευελιξία κατά τη σχεδιαστική διαδικασία.

Απευθυνθείτε στο φίλο ή συγγενή μηχανικό εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ή περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και τη σελίδα της AGS Engineering, για να σας συμβουλέψει πιο εμπεριστατωμένα.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι ακόμα και αν το κόστος μοιάζει προσαυξημένο, μακροπρόθεσμα θα αποζημιωθείτε δεόντως, αφού τα παθητικά κτίρια καταναλώνουν έως 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη, σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια.