Πως να καθαρίσετε σωστά το χαλί σας

Δημοσίευση: 13/03/2021 11:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1368 προβολές

Θα μπορούσε το σπιτικό σας χαλί να υποστεί ένα βαθύ και αποτελεσματικό καθάρισμα από εσάς; Μάθετε πως να καθαρίζετε δραστικά το χαλί σας μόνοι σας, επαναφέροντάς το στην αρχική του κατάσταση, όποτε εσείς το επιθυμείτε, διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο.

Η τοποθέτηση ενός χαλιού στο σπίτι σας, μπορεί να αναδείξει τον εσωτερικό σας χώρο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπόκεινται σε διάφορες φθορές, όπως το συνεχές ποδοπάτημα του χαλιού, οι φθορές που προκαλούνται από τα διάφορα κατοικίδια ζώα αλλά και κάθε είδους βρωμιά που μπορεί να εντοπιστεί πάνω στην επιφάνειά του. Τις περισσότερες φορές, η χρήση της ηλεκτρικής σκούπας δεν αρκεί για να αφαιρέστε αποτελεσματικά τους λεκέδες του χαλιού, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά πρακτικό να γνωρίζετε τις διάφορες τεχνικές καθαρισμού του χαλιού σας, όταν αυτό χρειαστεί.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να τηρείτε αυστηρά ένα πρόγραμμα καθαρισμού στα χαλιά σας. Αντ’ αυτού, καθαρίστε τα χαλιά σας όταν αυτά είναι εμφανώς βρώμικα ή παρουσιάζουν μια έντονη δυσοσμία. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τους τρόπους ανανέωσης και καθαρισμού των φθαρμένων σας χαλιών, ώστε να τα επαναφέρετε στην αρχική τους ιδανική κατάσταση. Γιατί μπορεί να γίνει και από εσάς τους ίδιους, αρκεί βέβαια να γνωρίζετε τον τρόπο, αλλά ο καθαρισμός χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Εφραίμογλου είναι η ιδανική επιλογή για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή την όρεξη να κάνουν όλα τα παρακάτω βήματα.

Συγκεντρώστε τα εργαλεία και τις προμήθειες σας

Εδώ βρίσκονται όλα αυτά που θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας για να ολοκληρώσετε έναν επιτυχημένο καθαρισμό χαλιών:

      Σαμπουάν χαλιού/καθαριστικό χαλιού (ή ήπιο σαπούνι πιάτων)

      Κουβάς

      Μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι

      Νερό

Προαιρετικά:

      Λαστιχένια γάντια

      Λάστιχο βρύσης

      Ειδική σκούπα πλύσης-απόπλυσης υφασμάτινων επιφανειών

Αφαιρέστε τη βρωμιά και τα διάφορα θραύσματα

Καθαρίστε καλά το χαλί σας και στις δύο πλευρές. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι και το τελευταίο κομμάτι θραυσμάτων έχει εξαφανιστεί. Εάν έχετε κατοικίδια ζώα, χρησιμοποιήστε το εξάρτημα βούρτσας της σκούπας σας για να απορροφήσετε τυχόν συγκεντρωμένες τρίχες στην επιφάνεια του χαλιού.

Αναμείξτε το καθαριστικό χαλιού σας με άλλα καθαριστικά

Όσον αφορά την πραγματική λύση καθαρισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν ή ένα καθαριστικό χαλιού. Όποιο σαμπουάν και αν επιλέξετε, ακολουθήστε τις συγκεκριμένες οδηγίες του που βρίσκονται στο μπουκάλι για τη σωστή ανάμειξη των διαλυμάτων.

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ήπιο απορρυπαντικό πιάτων αναμεμιγμένο σε ένα κουβά με ζεστό νερό. Προσοχή στη χρήση του ζεστού νερού όμως, καθώς μπορεί να συρρικνώσει το χαλί ή να το ξεθωριάσει.

Κάντε μια δοκιμή χρώματος

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του χαλιού σας, βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό δεν προκαλεί το ξεθώριασμα των χρωμάτων. Δοκιμάστε τη λύση στη γωνία του χαλιού σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανθεκτική στο χρώμα. Εάν το χρώμα της επιφάνειας δεν ξεθωριάζει, τότε είναι ασφαλές να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Πλύνετε το χαλί σας

Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι καθαρισμού ή μια μαλακή βούρτσα απλώστε το διάλυμα καθαρισμού μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στο χαλί σας. Αφήστε το καθαριστικό να καθίσει στο χαλί για πέντε λεπτά πριν αρχίσετε να ξεπλένετε. Προσοχή, εάν το αφήσετε λιγότερο χρόνο από τον απαιτούμενο, θα αλλάξετε τη διαδικασία καθαρισμού. Δώστε τα προαπαιτούμενα πέντε λεπτά για να εισχωρήσει το καθαριστικό στους πόρους του χαλιού και μετά αρχίστε να απομακρύνετε τη βρωμιά με νερό.

Ξεπλύνετε το χαλί σας

Ξεπλύνετε το σαπούνι από το χαλί χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο βρύσης ή κουβάδες καθαρού νερού. Βεβαιωθείτε ότι όλο το διάλυμα καθαρισμού έχει αφαιρεθεί εντελώς από το χαλί σας και το νερό που απορρέει από αυτό είναι κρυστάλλινο χωρίς κανένα ίχνος χρώματος ή υπολείμματος.

Αφαιρέστε την υπερβολική ποσότητα νερού

Σε αυτό το σημείο, θα θελήσετε να απαλλαγείτε από την υπερβολική ποσότητα νερού στο χαλί όσο μπορείτε, ώστε να στεγνώσει γρηγορότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα πλύσης-απόπλυσης εάν έχετε στην κατοχή σας, ή να χρησιμοποιήσετε ένα ελαστικό μάκτρο.

Αφήστε το χαλί σας να στεγνώσει

Το τελευταίο βήμα στη διαδικασία καθαρισμού του χαλιού σας είναι απλώς να το αφήσετε να στεγνώσει. Τοποθετήστε το επίπεδα και αφήστε το πάνω μέρος του χαλιού να στεγνώσει εντελώς. Στη συνέχεια, γυρίστε το για να στεγνώσει και η κάτω πλευρά του. Η χρήση ανεμιστήρων μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Βεβαιωθείτε ότι το χαλί είναι πλήρως στεγνό πριν το επανατοποθετήσετε στο δωμάτιό σας.