Συμβουλές για να κρατήσετε τον COVID-19 εκτός της οικίας σας

Δημοσίευση: 13/03/2021 11:03
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1352 προβολές

Εάν η ρουτίνα της καραντίνας σας περιλαμβάνει άφθονο αριθμό παραλαβών και παραγγελιών στο κατώφλι του σπιτιού σας, είναι πιθανό κάποια στιγμή να αναρωτηθήκατε εάν όλες αυτές οι παραγγελίες που παραλαμβάνετε είναι ικανές να μεταφέρουν τον ιό του κορονοϊού στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κορονοϊός που προκαλεί τον COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως από ένα άτομο σε ένα άλλο μέσω των σταγονιδίων που απελευθερώνονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι είναι επίσης πιθανό κάποιος να μολυνθεί από τον ιό εάν αγγίξει κάτι που έχει μολυνθεί και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Έτσι, το να φοράτε μάσκα και να διατηρείτε μια ασφαλή φυσική απόσταση από τους άλλους είναι φυσικά απαραίτητο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Αλλά πόσο προσεκτικοί πρέπει να είστε σχετικά με το άγγιγμα και τον καθαρισμό αντικειμένων και επιφανειών, ειδικά όταν τα μεταφέρετε στον προσωπικό σας χώρο; Ας δούμε αναλυτικά τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

Μπορεί ο COVID-19 να απλωθεί πάνω σε επιφάνειες του σπιτιού σας;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για ώρες ή και ημέρες, ανάλογα με την επιφάνεια. Αλλά αυτό μεταφράζεται πραγματικά σε ανθρώπους που αρρωσταίνουν αγγίζοντας μια επιφάνεια;   Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι κάτι τέτοιο πιθανόν δεν ισχύει.

Έτσι, παρόλο που δεν χρειάζεται να σκουπίζετε όλα όσα αγγίζετε ή φέρετε στο σπίτι σας, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες συχνής επαφής. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να εξαλειφθούν και άλλα πιθανά επιβλαβή μικρόβια. Και αν κάποιος στο σπίτι σας νοσεί, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απολυμαίνετε συχνά αυτές τις επιφάνειες συχνής επαφής, συμπεριλαμβανομένων των πόμολων, των λαβών, των πάγκων και τους διακόπτες φωτός.

Μπορείτε λοιπόν να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες για την απολύμανση του σπιτιού σας:

      Εάν μια επιφάνεια είναι εμφανώς βρώμικη, καθαρίστε την πρώτα με σαπούνι και νερό και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό.

      Φοράτε γάντια μιας χρήσης.

      Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό εξαερισμό στην περιοχή όπου καθαρίζετε. Μια αποτελεσματική λύση για τον εξαερισμό του σπιτιού σας είναι η χρήση του ελεγχόμενου μηχανικού αερισμού, ή αλλιώς “Κτιριακού Πνεύμονα” μια εγκατάσταση της εταιρείας F.U.V Products.

      Χρησιμοποιήστε ένα αραιωμένο διάλυμα λευκαντικού οικιακής χρήσης ή ένα διάλυμα με βάση το αλκοόλ με τουλάχιστον 70% αλκοόλ. Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος διαθέτει μια λίστα προϊόντων καθαρισμού που πληρούν τα κριτήρια χρήσης του έναντι του νέου κορανοϊού του 2019.

      Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος καθαρισμού και ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει λήξει.

      Πλύνετε τα χέρια σας όταν τελειώσετε.

      Το πλύσιμο ή η απολύμανση των χεριών σας συχνά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των περισσότερων μικροβίων που μπορεί να σηκώσετε από το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας.,

Θα μπορούσε ένας επισκέπτης να φέρει τον ιό στο σπίτι μου;

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι μικρές, προσωπικές συγκεντρώσεις είναι ένας από τους κύριους τρόπους εξάπλωσης του ιού αυτήν τη στιγμή. Κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στο σπίτι σας, υπάρχει κίνδυνος να φέρει και τον ιό μαζί του. Εάν κάποιος μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να αισθανθεί άρρωστος και να συνειδητοποιήσει ότι είναι μολυσμένος - ή μπορεί να μην αισθανθεί τα συμπτώματα της αρρώστιας. Ωστόσο, οι ασυμπτωματικοί αυτοί άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταδώσουν για ένα χρονικό διάστημα και να απλώσουν εν αγνοία τους τον ιό σε άλλους με τους οποίους έρχονται σε στενή επαφή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να περιορίσετε τις προσωπικές συγκεντρώσεις με άτομα εκτός του νοικοκυριού σας ή, εάν επιλέξετε να έχετε λίγα άτομα ή να πάτε στο σπίτι κάποιου άλλου, ακολουθήσετε τις οδηγίες για να το κάνετε με ασφάλεια. Ο Δρ Englund συνιστά τον καθορισμό κανόνων και προσδοκιών εκ των προτέρων. Ρυθμίστε το χώρο  σας έτσι ώστε οι άνθρωποι να διατηρούν μια ασφαλή φυσική απόσταση από τους άλλους και να μην συγκεντρώνονται γύρω από ένα τραπέζι φαγητού ή να μοιράζονται τα σκεύη του γεύματος.