Συμβουλές καριέρας για τους νέους που θέλουν να εργαστούν στα ναυτιλιακά

Δημοσίευση: 05/04/2021 06:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
5572 προβολές

Παρόλο που δεν το γνωρίζουν αρκετοί, η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελούσε πάντοτε έναν από τους πιο δημοφιλείς στόχους σταδιοδρομίας για τους νέους που αναζητούν ένα επάγγελμα που μπορεί να τους προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στα πλεονεκτήματα της εργασίας σε αυτόν τον κλάδο, τις προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσετε αλλά και τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να αποκτήσετε μια μόνιμη και σταθερή επαγγελματική θέση στο συγκεκριμένο κλάδο.

Πλεονεκτήματα της εργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Υψηλοί μισθοί

Οι μισθοί που κερδίζουν οι εργαζόμενοι στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι συνήθως ανώτεροι από παρόμοια επαγγέλματα που λαμβάνουν χώρα στη “στεριά”. Σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας ( ICS), στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι αξιωματικοί των πλοίων που εργάζονται σε διεθνή εμπορικά πλοία συγκαταλέγονται στους πιο υψηλόμισθους. Εν ολίγοις, μια οικονομικά άνετη ζωή σας περιμένει εάν εισέλθετε στον κλάδο σε νεαρή ηλικία και είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε με αφοσίωση.

Φυσικά για να εισέλθετε σε αυτήν τη συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία της ναυτιλίας, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα ισχυρό υπόβαθρο πανεπιστημιακών γνώσεων. Πλέον το πρόγραμμα e-learning στα ναυτιλιακά που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να δραστηριοποιηθείτε ενεργά στον κλάδο της ναυτιλίας, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες εξέλιξης για εσάς.

Αίσθηση ευθύνης

Οι ναυτικοί πρέπει να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες από τις πρώτες μέρες της σταδιοδρομίας τους. Σε πολλούς τομείς, από την εξασφάλιση των πλοίων και των φορτίων τους, έως την ανάληψη ευθύνης για τη ζωή του προσωπικού τους και άλλων ναυτικών, οι ευθύνες αυξάνονται παράλληλα με την αναρρίχησή σας. Αυτό με τη σειρά του, ανοίγει το δρόμο για τους ίδιους τους εργαζόμενους να μετατραπούν σε υπεύθυνα άτομα στην ιδιωτική τους ζωή και να ζήσουν μια ζωή γεμάτη επαγγελματικές αλλά και προσωπικές επιτυχίες.

Ασφάλεια σταδιοδρομίας

Παρόλο που ο κλάδος δεν έμεινε ανεπηρέαστος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ναυτιλιακή βιομηχανία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και ένας έμπειρος εργαζόμενος στα ναυτιλιακά είναι πάντοτε αναγκαίος για τις υπηρεσίες του. Αυτό καθιστά εδώ και πολλά χρόνια τη ναυτιλία ως μια ασφαλή επιλογή σταδιοδρομίας.

Πως μπορείτε να κάνετε το επόμενο επαγγελματικό βήμα στα ναυτιλιακά;

Ας υποθέσουμε πως έχετε διαβάσει μέχρι αυτό το σημείο και έχετε αποφασίσει πως μια καριέρα στα ναυτιλιακά είναι αυτό που ταιριάζει για εσάς. Τι έπεται στη συνέχεια;

Πρώτα απ 'όλα, να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι δυνατό να είσαι ναυτικός χωρίς κάποιο πτυχίο πανεπιστημίου. Μπορεί λοιπόν στο παρελθόν να προσφέρατε ναυαγοσωστικές υπηρεσίες αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και να θέλετε να κάνετε τη μετάβαση στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Ωστόσο, ακόμα κι αν ξεκινήσετε από τις μικρότερες θέσεις της ιεραρχίας και αποκτήσετε ειδική εκπαίδευση με προγράμματα και μαθήματα πιστοποιητικών, το υψηλότερο σημείο που μπορείτε να φτάσετε στην καριέρα σας θα είναι χαμηλότερο από έναν αντίστοιχο πτυχιούχο μιας σχολής ναυτιλιακών σπουδών. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να αποφοιτήσετε από ναυτικό σχολείο για να γίνετε θαλαμηπόλος. Αντιθέτως, εάν σκοπεύετε να αναλάβετε την θέση του καπετάνιου, τότε πρέπει να αποκτήσετε πτυχίο πανεπιστημίου.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε ότι ο μόνος τρόπος εργασίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία δεν είναι αποκλειστικά μέσω πλοίου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πολλές άλλες θέσεις εργασίας, όπως η ναυπηγική και η επισκευή των φορτηγών πλοίων, τις λιμενικές εργασίες, τη ναυτιλιακή λογιστική και την οικονομική διαχείριση κ.α. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις θέσεις, είναι σημαντικό να κατέχετε τις κατάλληλες γνώσεις για τον τρόπο λειτουργίας ενός εμπορικού πλοίου, για να μπορείτε να λαμβάνετε τις απαραίτητες αποφάσεις οργάνωσης και λειτουργίας για την επιτέλεση των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων που απαιτούνται.