Τι επιφυλάσσει το 2022 για τις τιμές των ηλεκτρονικών και των καρτών γραφικών

Δημοσίευση: 16/01/2022 09:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1469 προβολές

Η έλλειψη ημιαγωγών (ή τσιπ) και σημαντικών μετάλλων παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως στις πωλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη έλλειψη έχει επηρεάσει αρνητικά μεγάλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως είναι τα ηλεκτρονικά είδη, η φαρμακοβιομηχανία και ο τομέας της παραγωγής μπαταριών.

Οι υπέρογκες τιμές των καρτών γραφικών

Όποιος ασχολείται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα παιχνίδια σίγουρα γνωρίζει το πόσο υπερτιμημένες είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά οι κάρτες γραφικών. Συγκριτικά με ό,τι ακριβώς συνέβαινε πριν περίπου δύο χρόνια, οι τιμές στις κάρτες γραφικών της μεσαίας και υψηλής κατηγορίας απόδοσης είναι σήμερα δύο με τρεις φορές υψηλότερες.

Αυτό το γεγονός είναι ταυτόχρονα κι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς η κάρτα γραφικών αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι του συστήματος για όσους ασχολούνται με παιχνίδια. Αφορά μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της συνολικής τιμής ενός νέου ηλεκτρονικού υπολογιστή. Δίχως υπερβολές, αυτή τη στιγμή μία καλή κάρτα γραφικών κοστίζει πολλαπλάσια από ότι όλο το υπόλοιπο σύστημα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή με υψηλή απόδοση, σχεδιασμένο για να παίζει κανείς παιχνίδια.

Η έλλειψη καρτών γραφικών στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο και η αύξηση της διάθεσης των παικτών για περιστασιακά βιντεοπαιχνίδια, συνέβαλαν σε μία μετατόπιση προς εναλλακτικές μορφές παιχνιδιών, όπως τα ηλεκτρονικά επιτραπέζια παιχνίδια, και τα πιο παραδοσιακά σαν το σκάκι και το πόκερ. Υπάρχουν, μάλιστα, εξειδικευμένες εφαρμογές για κινητά σε ιστότοπους όπως είναι για παράδειγμα το  Board Game Arena, το Chess.com και το PokerStars αντίστοιχα σε κάθε περίπτωση.

Η γενικότερη εικόνα της αγοράς

Η αύξηση της τιμής των προϊόντων λόγω του προβλήματος αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο αφορά ευρύτερα τον τομέα της κατανάλωσης. Στον κλάδο των αυτοκινήτων οι πωλήσεις δεν είναι τόσο υψηλές όσο τουλάχιστον θα ήθελαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή. Στον τομέα των ηλεκτρονικών και κυρίως των έξυπνων κινητών και στις κονσόλες παιχνιδιών η αύξηση των τιμών είναι πολύ αισθητή, λόγω της γενικότερης έλλειψης διαθεσιμότητας πρώτων υλών και συσκευών.

Οι βιομηχανίες αποφασίζουν είτε να απορροφήσουν το κόστος εσωτερικά ή να το περάσουν στους καταναλωτές. Στην πρώτη περίπτωση περιορίζουν την παραγωγή, οπότε τελικά υπάρχουν λιγότερες συσκευές διαθέσιμες στην αγορά. Στη δεύτερη περίπτωση, αντίστοιχα, η ζήτηση είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής τιμής των διαθέσιμων προϊόντων. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος των καρτών γραφικών και κυρίως των πιο ισχυρών, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων. Αυτό το γεγονός επηρεάζει πολύ την προσφορά και τη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, καθώς επίσης και τη διαμόρφωση των τιμών σε πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.


Πώς θα κινηθούν οι τιμές στο 2022;

Θετική είδηση αποτελεί το γεγονός πως μεγάλοι κατασκευαστές καρτών γραφικών για  ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως είναι για παράδειγμα η Nvidia υπόσχονται πτώση των τιμών εντός του 2022, πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η Nvidia έχει δημιουργήσει νέους συνεργάτες στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα επιχειρήσει να βγάλει στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες των τσιπ της για τρίτους κατασκευαστές καρτών γραφικών που τα ενσωματώνουν. Αυτό αποτελεί επίσημη ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης CES.

Η Nvidia και η AMD που πρωταγωνιστούν στην κατασκευή καρτών γραφικών φαίνεται να έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγική τους δυνατότητα σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία παρουσιάστηκε αυτή η πτώση στην προσφορά. Τα πολύ υψηλά επίπεδα των τιμών αναμένεται να αρχίσουν να πέφτουν, καθώς μεγαλύτερες ποσότητες καρτών γραφικών φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Αυτό βέβαια δεν θα συμβεί σε μία νύχτα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες. Μάλιστα οι δύο εταιρείες φαίνεται πως έχουν δώσει προτεραιότητα στους gamers και σε νέες, ειδικά σχεδιασμένες κάρτες γραφικών που δεν είναι φιλικές στο mining. Θα προσπαθήσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι πιθανή και μία ανάκαμψη της βιομηχανίας όσον αφορά την εξόρυξη και την παραγωγή των καρτών γραφικών και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων, εφόσον η πανδημία περιοριστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Για το βόρειο ημισφαίριο αυτό εκτιμάται περί την άνοιξη το καλοκαίρι, γι’ αυτό οι εκτιμήσεις είναι πιο αισιόδοξες για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, πλην των υπολοίπων παραμέτρων που αναφερθήκαν ήδη.