Παρουσίαση του βιβλίου "Το Ενιαίο Μέτωπο"

Δημοσίευση: 26/10/2014 10:10
Συντάκτης: archived
920 προβολές

Το βιβλίο του Τζον Ριντέλ (εκδόσεις Red Marks, σε μετάφραση Βασίλη Μορέλλα) θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, στις 7:00μμ, στο βιβλιοπωλείο "Αναλόγιο" (Ρούσου Χούρδου 8).

Ομιλητές:

Βασίλης Μορέλλας (ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης),

Μιχάλης Κριτσωτάκης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Παρουσίαση-συντονισμός: Γιώργος Ματθαιάκης (ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου)
Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο, στηριγμένο στον ογκώδη τόμο (των 1.350 σελίδων!) του συνόλου των πρακτικών και των συζητήσεων του 4ου Συνεδρίου της Κομουνιστικής Διεθνούς (1922), που επιμελήθηκε ο Τζον Ριντέλ, ενεργός μαρξιστής, ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής του κινήματος αντίστασης στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Το 4ο Συνέδριο της Κομιντέρν, οργανωμένο σε μια περίοδο με αρκετές ομοιότητες με την εποχή που ζούμε, καταπιάστηκε –μεταξύ άλλων– με ζητήματα που είναι κρίσιμα και στη σημερινή συζήτηση στην Αριστερά: τη συστηματοποίηση και αποσαφήνιση της πολιτικής του Ενιαίου Μετώπου αλλά και την αντίληψη των κομουνιστών για το σύνθημα της «εργατικής κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, η εποχή του 4ου Συνεδρίου είχε και μεγάλες διαφορές με την εποχή που ζούμε σήμερα. Γι’ αυτό και δεν θα βρει κανείς στη συζήτηση του τότε «έτοιμες λύσεις» για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι συγκεκριμένες τακτικές και επιλογές παραμένουν υπόθεση σύγχρονων επεξεργασιών και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Στη συζήτηση στην Κομιντέρν θα βρει κανείς την πολύτιμη «πυξίδα» για το σήμερα, ιδιαίτερα καθώς σε αυτήν ενεπλάκη ενεργά η μεγάλη γενιά επαναστατών που έζησε και έδρασε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, η σύγχρονη Αριστερά καλείται να χαράξει τη συγκεκριμένη πορεία στο σήμερα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι εκδόσεις Red Marks οργανώνουν εκδηλώσεις-συζητήσεις με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου, ώστε να ανοίξει ο αναγκαίος διάλογος στην Αριστερά που θα επιχειρεί να συνδέσει την κληρονομιά του τότε με τις ανάγκες και τις επιλογές του σήμερα.

 Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Τζον Ριντέλ είναι ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου και σήμερα ζει στον Καναδά, όπου συμμετέχει δραστήρια στο αντικαπιταλιστικό κίνημα αντίστασης.
Από τη δεκαετία του ’60 πήρε μέρος στους αγώνες μέσα από τις γραμμές της μαρξιστικής επαναστατικής Αριστεράς.

Ως στέλεχος του τροτσκιστικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις ΗΠΑ (SWP, ΗΠΑ) είχε την ευθύνη για την έκδοση από το Pathfinder Press των ντοκουμέντων και συζητήσεων μέσα στο κομουνιστικό κίνημα από το 1907 ως το 1923, στους έξι τόμους με το γενικό τίτλο: «Η Κομουνιστική Διεθνής στον καιρό του Λένιν». Το βιβλίο του για το 4ο Συνέδριο της Κομιντέρν εκδόθηκε το 2012 από το Haymarket Books, στο Σικάγο. Ο Ριντέλ συνεργάζεται σήμερα με την εφημερίδα «Socialist Worker» που εκδίδει στις ΗΠΑ η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση (ISO, ΗΠΑ) και είναι συχνά ομιλητής στα συνέδρια και στις εκδηλώσεις της ISO.