Έκθεση για τον Οδυσσέα Ελύτη «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο»

Δημοσίευση: 26/11/2013 12:11
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1788 προβολές

Η έκθεση Οδυσσέα Ελύτη «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» επιστρέφει στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, στην ομώνυμη αίθουσα, στις 28 Νοεμβρίου.

Η έκθεση δημιουργήθηκε με αφορμή το Έτος Ελύτη το 2011 (100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή στο Ηράκλειο) και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το καλοκαίρι του 2012 σε σχεδιασμό του Δημήτρη Καλοκύρη και γραφική επιμέλεια της Αριάδνης Καλοκύρη. Περιλαμβάνει σχέδια και φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Καλοκύρη, σταθερού συνεργάτη και προσωπικού φίλου του ποιητή, ψηφιακά έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν από κοινού με την Ελένη Καλοκύρη, βιβλία κ.ά. Καταγράφει από τη μια την εργογραφία και την βιογραφία του ποιητή, ενώ περιγράφει, από την άλλη, τη σχέση του ποιητή με τον κάτοχο της συλλογής αυτής, όπως επίσης και την επιρροή που άσκησαν στον Ελύτη και στο έργο του τα μεγάλα γεγονότα της εποχής εκείνης. Η έκθεση ξεναγεί τον επισκέπτη στη ζωή του Ελύτη βήμα βήμα παράλληλα με τα ιστορικά συμβάντα του 20ού αιώνα. Περιγράφει σταθμούς από την τριακονταετή επαφή και κοινή πορεία του ποιητή με το Δημήτρη Καλοκύρη που απέδωσε συλλεκτικές εκδόσεις και αφιερώματα, δίνοντας έμφαση στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, κομβικό σημείο της κοινής τους διαδρομής. Το πλήρες δακτυλόγραφο της μετάφρασης της Αποκάλυψης του Ιωάννη με ιδιόχειρες διορθώσεις του ποιητή μπορεί να ξεφυλλίσει ο επισκέπτης σε οθόνη αφής.

Η έκθεση Οδυσσέα Ελύτη «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο» θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η έκθεση πλαισιώνεται από το (δωρεάν) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη ζωή και το έργο του ποιητή που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (τμήματα πρώτης τάξης του δημοτικού και νηπιαγωγείων), προσφορά, όπως και η έκθεση, της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικοινωνείτε με τον Κοινωνικό Χώρο στο τηλέφωνο 2810244115.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα ως Παρασκευή 10 το πρωί με 5 το απόγευμα και Σάββατα 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό, όπως σε όλες τις εκθέσεις και τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, είναι ελεύθερη και η συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Ημερ/νίες: 28/11/2013 - 28/03/2014 , Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00 & Σάββατα 12:00-20:00
Τοποθεσία: Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, Ηράκλειο
Είσοδος: Ελεύθερη