Έκθεση πορτρέτων με τίτλο Ηρωικές εικονογραφίες του κ. Παναγιώτη Μαυρόπουλου

Δημοσίευση: 31/10/2017 11:10
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1015 προβολές

Τα έργα του Κερκυραίου εικαστικού Παναγιώτη Μαυρόπουλου (Ps. Mavro/ Stavriotis) ταξιδεύουν στην Κρήτη, όπου θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, σε μια ατομική έκθεση με τίτλο «Ηρωικές εικονογραφίες».

Πρόκειται για μια σειρά πορτρέτων όπου απεικονίζονται ήρωες του 1821 (και όχι μόνο), οι οποίοι μέσα από τη ζωή τους και την αυτοθυσία τους, αποτέλεσαν διαχρονικά σύμβολα του αγώνα και της ελευθερίας.

Τα τελευταία χρόνια ο Κερκυραίος καλλιτέχνης αφιέρωσε το χρόνο του στη μελέτη και καταγραφή ιστορικών στοιχείων και λεπτομερειών γύρω από τους πρωταγωνιστές της έκθεσης. Ζωγραφίζει τους ήρωες των μαθητικών του χρόνων με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Το τελικό αποτέλεσμα των πορτρέτων είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών σχετικά με τα βιώματα, τα φυσικά χαρακτηριστικά των ηρώων, ακόμα και σχετικά με τις ενδυμασίες της εποχής. Τους προσεγγίζει σαν απλούς καθημερινούς ανθρώπους της εποχής τους, οι οποίοι όμως πίστεψαν στις αξίες τους και κατόρθωσαν να κάνουν την υπέρβαση.

Για τον Παναγιώτη Μαυρόπουλο, «Ήρωας είναι αυτός που στη δεδομένη εποχή και στιγμή καλείται- υποχρεώνεται από την ανάγκη να εκφράσει το κοινό αίσθημα, να πράξει ενσαρκώνοντας το "λαϊκό", "ταξικό" ή "εθνικό" καθήκον ενός συνόλου».

Στο έντυπο της έκθεσης (επιμέλεια Nikos Ablianitis) περιλαμβάνονται κείμενα του Δρ. Dimitris G. Metallinos (Διδάσκων Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου), του διακεκριμένου γλύπτη κ. Γεώργιος Μέγκουλας, (Ιππότη της Γαλλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών), της υπέρδραστήριας κ. Lisa Alexaki (Χοροδιδασκάλισσα του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας) καθώς και του ίδιου του Ιδρυτή του ΜΕΤΗ, κ. Kostis Schizakis.

«Ηρωικές εικονογραφίες» λοιπόν, στο ΜΕΤΗ… και τον Μάρτιο στην Κέρκυρα.

*Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ) ιδρύθηκε το 2000 από τον Κωστή Σχιζάκη, ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει πιστός στον αρχικό σκοπό του, δηλαδή την προβολή του έργου Κρητικών καλλιτεχνών… (με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις)

Ο λόγος που ένας Κερκυραίος καλλιτέχνης αποτελεί εξαίρεση και επιλέγετε από το ΜΕΤΗ να εκθέσει στο χώρο του, δεν μπορεί παρά να σχετίζεται και με τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο νησιά. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Κερκυραϊκής ανθρωπογεωγραφίας κρατά την καταγωγή της από τη ηρωική Κρήτη. (Μετά την πτώση του Χάνδακα - όπου πολέμησα και Επτανήσιοι - πολλοί Κρητικοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο εδώ!) 

Η έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου, (ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο θα φιλοξενηθεί και στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη).