Ο κόσμος του Γιάννη Κύρου

Δημοσίευση: 08/01/2016 11:01
Συντάκτης: archived
1586 προβολές

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει, στις 12 Οκτωβρίου 2015 (ημέρα εγκαινίων ) την καινούρια εικαστική παραγωγή με τίτλο «Ο Κόσμος του Γιάννη Κύρου. Σκηνικά, κοστούμια, και αρχειακό υλικό από το θέατρο, το χορό, τη μουσική και την τηλεόραση.».

Η συλλογή ανήκει στο Χανιώτη ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη, που είναι και ο επιμελητής της έκθεσης και ο οποίος προτίθεται να δωρίσει με την μορφή μόνιμου δανείου, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του που θα εκτεθεί, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το συνολικό έργο του σκηνογράφου –σκηνοθέτη Γιάννη Κύρου στο Θέατρο και την Τηλεόραση, στο Χορό και τη Μουσική. Να γνωρίσουμε την έκφραση και την εποχή του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια με μολύβι και μελάνι, μακέτες με πλαστικά χρώματα και ακουαρέλες, έγχρωμα μολύβια, κολάζ, και κοστούμια της θεατρικής δημιουργίας του καλλιτέχνη Γιάννη Κύρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελληνικού Χοροδράματος, της Ραλλούς Μάνου. Πλούσια ήταν επίσης η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τους Δεσμούς της Ασπασίας Παπαθανασίου, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Ημικρατικό Θέατρο Αιγαίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, αλλά και στο Ελεύθερο Θέατρο με τους Θιάσους, Βαλάκου, Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, Αλεξανδράκη, Βεργή, Βουτσά, Λάσκαρη, Μουστάκα, Γκιωνάκη και άλλους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις από Χανιώτες καλλιτέχνες που έχουν σχέση με τις παραστατικές τέχνες. Το θέατρο, το χορό και τη μουσική. Οι παραστάσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση (30 τον αριθμό), θα έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό, θα διαρκέσουν όσο και η έκθεση (4 μήνες).

Θα λάβουν μέρος: Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, η Πολιτιστική Ομάδα Αρένα, το Θέατρο Βιολέτα – Μ. Βλαχάκη, Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, το Θέατρο 73100, η Σοφία Φαλιέρου, η Μουσική Ομάδα του Καλούτση, Κατερίνα Ντινοπούλου, Ομάδα Killing the Fly, η Μαρία Μεντέζ, Θεατρική σκηνή Ρίτσας Χατζιδάκη, Ομάδα Πασπαρτού, Stand-up comedy με το Γιώργος Πογιατζή, Δέσποινα Δρακάκη, Ελισάβετ Βερούλη με τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, η Χορευτική Ομάδα Έφης Καλούτση, η Ομάδα Μουσικού σχολείου, ο Λεωνίδας Μανωλικάκης και πολλοί άλλοι.