Γιορτή παραμυθιού στα Αστερούσια

Δημοσίευση: 19/12/2013 01:12
Συντάκτης: digitalcrete.gr
2618 προβολές

Η γιορτή παραμυθιού είναι ένα φεστιβάλ που θα προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό και την ελληνική πολιτιστική παράδοση, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία τους και θα λειτουργήσει σαν χώρος συνάντησης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Το παραμύθι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πολύ σπουδαίο και διαχρονικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Μέσα από κόσμους εντελώς φανταστικούς κατάφερνε να διασκεδάζει, να νουθετεί, να διαμορφώνει ηθικά και να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά, κυρίως σε περιόδους που δεν υπήρχε ακόμη συστηματική εκπαίδευση, ούτε, φυσικά, τηλεόραση κτλ. Το παραμύθι, παρόλο που κινείται στο παρελθόν και μάλιστα χωρίς χρονικό και τοπικό καθορισμό και παρόλο που δεν περιορίζεται από φυσικούς νόμους, επηρεάζει σημαντικά με τα ηθικά του διδάγματα, το παρόν και το μέλλον.

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, με πλήρη επίγνωση του σπουδαίου ρόλου των παραμυθιών, υλοποίησε τα 2 προηγούμενα χρόνια τη δράση: «Μια φορά κι έναν καιρό… αφηγήσεις του τότε, μαθήματα του σήμερα», διασώζοντας, καταγράφοντας και δημιουργώντας ένα CD παραδοσιακών παραμυθιών για μικρούς και …μεγάλους. Η δράση αυτή αποκάλυψε ότι η περιοχή του δήμου, και ιδιαίτερα η ρίζα των Αστερουσίων, διασώζει έναν αφηγηματικό πλούτο μοναδικής αξίας που μέσα από συνέργειες και πολλή δουλειά των δομών μας (θεατρικά εργαστήρια, εικαστικό εργαστήρι, κοινωνικές δομές κ.α.) αλλά και πλήθους εθελοντών, παρουσιάστηκε στο κοινό με τον τρόπο που του άξιζε…

 Ενδεικτικές δράσεις της γιορτής παραμυθιού είναι οι παρακάτω:

-  Αφηγήσεις από παππούδες και γιαγιάδες, σε τζάκια, γειτονιές κλπ.

-  Ομιλίες, αφιερώματα (πχ. στην εξέλιξη των παραμυθιών σε διάφορες χώρες, σε δημοφιλείς παραμυθάδες κλπ.).

-  Δραματοποιημένου τύπου αναπαραστάσεις παραμυθιών (με συμμετοχή των μικρών και μεγάλων).

-  Θεατρικό εργαστήρι και παιχνίδι για μεγάλους και μικρούς.

-  Έκθεση με εικαστικές δημιουργίες (κατασκευής κούκλας κα) εμπνευσμένες από τα παραμύθια.

-  Εργαστήριο και σεμινάριο αφηγηματικής τέχνης.

-  Βραδιά παραμυθιού.

-  Κουκλοθέατρο.

-  Συναυλίες παιδικών χορωδιών.

-  Επί τόπου συγγραφή ιστοριών – διαγωνισμός και βράβευση της καλύτερης.

-  Παιδικά παιχνίδια με βάση τα παραμύθια.

-  Συζητήσεις κ.α.

Ημερ/νίες: 21/12/2013 | 22/12/2013
Τοποθεσία: Χάρακας-Πύργος Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, Ηράκλειο