Μουσική εκδήλωση με το Νίκο Γωνιανάκη στην πλατεία Κοραή

Δημοσίευση: 26/08/2013 10:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1250 προβολές

Ένα πολύ δυνατό κρητικό γλέντι με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γωνιανάκη σας προσφέρουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, «Μήλον της Έριδος», «Νότος» , «Αντίποδας», την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Ο  αγαπητός λυράρης που έχει έναν μοναδικό τρόπο να παρασύρει  το κοινό του και που παράλληλα για χρόνια πολλά δημιούργησε αξέχαστα  μουσικά στέκια που έφεραν την υπογραφή του, έχει ετοιμάσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για όσους τον συναντήσουν, στην πλατεία Κοραή. Με επιτυχίες από την πλούσια προσωπική δισκογραφία αλλά και με διασκευές άλλων τραγουδιών κρητικής και έντεχνης μουσικής ,υπόσχεται πολλά!

Ο Νίκος Γωνιανάκης κατάγεται από τον Κρουσώνα, κι εκεί στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη ανδρώθηκε μέσα στην κρητική φύση και μουσική… Τα γονίδια που πήρε από τον πατέρα του (γνωστός μερακλής της περιοχής) και από τη μητέρα του (κατάγεται από τα Ανώγεια Μυλοπόταμου από την οικογένεια των Σκουλάδων) έκαναν τον μικρό τότε Νίκο να μαγευτεί από τους δρόμους της κρητικής μουσικής. Ανέβαινε στο βουνό, και πήγαινε στο εκκλησάκι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου όπου του άρεσε να παίζει λόγω του αντίλαλου και όπως ο ίδιος λέει "τα πάει καλά με τον Μιχαήλ Αρχάγγελο γιατί τον διασκέδαζε".

Τα χρόνια πέρασαν και ο Νίκος Γωνιανάκης μέσα από τη λύρα, τη φωνή αλλά και το πολύ προσωπικό, ιδιαίτερο ύφος του, καθιερώθηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κρήτης. Είναι πλέον ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους λυράρηδες. Όπου εμφανίζεται, πολλές εκατοντάδες κόσμου συρρέονται για να τον ακούσουν και να γίνουν ένα με την λύρα του.

Το έργο του στη δισκογραφία πλούσιο, με ιδιαίτερους σταθμούς τους δίσκους: Το χωριανάκι, Γλεντοξημερώματα, Αντί να κλαίω τραγουδώ, Μια βραδιά στον Αποσπερίτη, Ν' αστράψουν οι ορίζοντες…

Μια δήλωση του που χαρακτηρίζει και την μουσική του άποψη είναι η εξής: "Το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στο βουνό, στον καθαρό αέρα δηλαδή και στη φύση πιστεύω ότι συνετέλεσε πάρα πολύ ως προς το να ανέβει ο πήχης της έμπνευσης κατακόρυφα, στα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Εκεί θες δε θες δημιουργείς. Με προκαλούσαν βέβαια και ο Μουντάκης, ο Σκορδαλός, ο Σκουλάς, αλλά πιο πολύ υπήρχαν μέσα μου κάποιοι που δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ όσο θα έπρεπε η αξία τους, όπως ο Στραβός από τ' Ανώγεια, ένας Κοκολάκης Μιχάλης και άλλοι".

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 22.00 και τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.