Τα όργανα και τα τούμπανα

Δημοσίευση: 28/12/2015 11:12
Συντάκτης: archived
1673 προβολές

Tα Όργανα και τα Τούμπανα – η νέα παιδική, μουσικοθεατρική παράσταση του Όμμα Στούντιο.

Παράδοση είναι… τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες,τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα παιχνίδια αλλά κυρίως η Ελληνική γλώσσα,και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Ειναι τα νανουρίσματα που ακούσαμε στην αγκαλιάς της μάνας, οι θρύλοι που μας έλεγε ο παππούς και η γιαγιά, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα μας, οι χοροί και οι σκοποί του τόπου μας, οι πολύτιμες παραδοσιακές μας ενδυμασίες και πόσα άλλα ακούσαμε, διαβασαμε, βιώσαμε και μας ταξίδεψαν στην παλιά Ελλάδα.

Η Ελληνική παράδοση αποτελεί μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, που πρέπει όλοι οι Έλληνες να την γνωρίσουμε βαθύτερα ώστε να εμπνεόμαστε και να οδηγούμεθα από αυτήν. Είναι ένας θησαυρός που τον κρατάμε καλά φυλαγμένο και τον δωρίζουμε στις επόμενες γενιές για να μην χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Με σεβασμό στο παιδί και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των δασκάλων για εκπαιδευτική προσέγγιση σε ένα θέμα, μέσα από το ερέθισμα μιας θεατρικής παράστασης, προετοιμάσαμε μια ιστορία που βασίζεται σε τρια παραδοσιακά παραμύθια από την Χίο (Όργανα και Τούμπανα, Το Μητσικολάι και Ο ΔακρυΕλιάς) δωσμένα με ένα σύγχρονο τρόπο αλλά κυρίως μέσα από ζωντανή μουσική, παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύει εκπληκτικά, επί σκηνής η Μαρία Λούκα ενώ στα όργανα-ασκομαντούρα, θιαμπόλι, κρητική λύρα, μαντολίνο, πνευστά, νταουλάκι -ζωντανά- παίζει ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης.

Μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια και ζωντανή μουσική που έχει ως θέμα, οι ήρωες να βρούν τα θαυματουργά εκείνα όργανα, στα τέσσερα σημεία της γής, με σκοπό να βοηθήσουν δύο ερωτευμένα παιδιά να παντρευτούν.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης και ενσωματωμένες στην ιστορία που το παιδί παρακολουθεί,ακούγονται περιγραφές, για την ιστορία και τις ιδιότητες των παραπάνω παραδοσιακών οργάνων, με σκοπό την εισαγωγή του παιδιού στη μουσική μέσα από τη τέχνη του θεάτρου. Υλικό που μπορεί να φανεί αργότερα χρήσιμο και να χρησιμοποιηθεί για ανάλογες εργασίες από τους δάσκαλους.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.