Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ, του Φασμπίντερ, στο Studio ΟΞΩ-ΝΟΥ

Δημοσίευση: 16/01/2014 01:01
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1797 προβολές

Η θεατρική ομάδα του Τheatre 73100 παρουσιάζει την θεατρική παράσταση βασισμένη στην ταινία του Rainer Werner Fassbinder, "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ" στις 25, 26 Ιανουαρίου & 1, 2 Φεβρουαρίου 2014 στο στούντιο "Οξω Νού".

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (1972) ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο θεατρικό έργο του Φασμπίντερ που έγινε και ταινία περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα, τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, σοφιστικέ ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ηρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

Ο τρόπος που η Πέτρα φον Καντ φέρεται είναι ξεκάθαρα «ιδιοκτησιακός». Φέρεται στους ανθρώπους σαν να της ανήκουν. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Όταν έρθει η ώρα που θα αισθανθεί κάτι, που θα αγαπήσει ειλικρινά, θα αποτύχει και θα μείνει μόνη. Τότε θα νιώσει πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα...

Το έργο πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης - εξάρτησης, της επιβολής και της υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, γι’ αυτό μας αγγίζει και μας συγκινεί.

Διασκευή | Σκηνοθεσία: Ιώ Ασηθιανάκη
Σκηνικά | Κουστούμια: Μικέλα Παπαδουλάκη

Ηθοποιοί:Γαρυφαλλιά Μπουζάκη, Σίσσυ Δαμουλάκη, Μαριάννα Λεδάκη, Ιώ Ασηθιανάκη.

Ημερομηνίες:    Σάβ/Κυρ 25/01/2014 -  26/01/2014, 21:00 | Σάβ/Κυρ, 01/02/2014 - 02/02/2014, 21:00
Τοποθεσία:    Studio "ΟΞΩ-ΝΟΥ", Αγίας Κυριακής 29, Χανιά
Είσοδος:    10 ευρώ