Πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία

Δημοσίευση: 05/04/2021 06:04
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1411 προβολές

Καθώς ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει δραστικά από τον ερχομό της πανδημίας, οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει και αυτές με τη σειρά τους. Όμως ένα σημαντικό ερώτημα γεννιέται: Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και να βελτιώσει τη ζωή μας;

Καταναλώστε την τροφή σας ανα τακτά χρονικά διαστήματα

Τρώγοντας τακτικά, θα διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Αυτό είναι θετικό, διότι όταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει, οδηγεί σε κόπωση και ευερεθιστότητα, και τα ασυνεπή επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν συνδεθεί ακόμη και με την πρόκληση ψυχικών διαταραχών, όπως οι διαταραχές κατάθλιψης και άγχους. Έτσι, το να τρώτε ακανόνιστα μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερο κακό απ’ ότι θα μπορούσατε να φανταστείτε.

Γι’ αυτό το λόγο εάν πεινάτε συχνά μέσα στην διάρκεια μιας μέρας, αυτό θα επηρεάσει τη διάθεσή σας, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι σημαντικό. Η κατανάλωση κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες είναι επιτακτική, για την αποφυγή της πτώσης των συνολικών ενεργειακών σας επιπέδων. Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να προσφέρουν σημαντικά στη διατήρηση και αναπλήρωση της ενέργειάς σας μέσα στην ημέρα, προσφέροντάς σας όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Καταναλώστε αρκετά υγρά

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας ευεξία καθιστώντας πιο δύσκολη για εσάς την εστίαση αλλά και τη συγκέντρωσή σας σε μια εργασία. Η αφυδάτωση θεωρείται από το σώμα ως ένας στρεσογόνος παράγοντας, οδηγώντας σε συμπτώματα μειωμένης ενέργειας, δυσκολία στην εστίαση, σύγχυση αλλά και ερεθισμό.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται νερό όπως το σώμα και αυτό εξηγεί γιατί τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αφυδάτωσης είναι πιο ευαίσθητα στο ψυχικό στρες. Το νερό βοηθά στη ροή του αίματος, οπότε αν δεν υπάρχει αρκετό νερό για να καθαρίσει τις τοξίνες από το σώμα, αυτό με τη σειρά του αφήνει ένα αίσθημα αδυναμίας και ατονίας. 

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Έρευνες έχουν αποδείξει πως μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατέψουν ένα άτομο από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Δεδομένου ότι η κατάθλιψη αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο στις μέρες μας, δεν πρέπει να το αγνοήσουμε σε καμία περίπτωση. Η παροχή βοήθειας σε άτομα με χρόνια κατάθλιψη για τη βελτίωση της διατροφής τους, μπορεί να έχει ένα ουσιαστικό όφελος για τη ψυχική τους υγεία και την εξισορρόπησή τους. Μια μεσογειακή διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ψάρια αλλά και ελαιόλαδο, μπορεί να έχει σημαντικές ευεργετικές συνέπειες στην ψυχολογία μας αλλά και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα κρατώντας μακριά τον ιό που προσπαθεί να εισβάλει στο σπίτι μας

Μια ισορροπημένη διατροφή “τροφοδοτεί” τον εγκέφαλο, παρέχοντας του τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να υποστηρίξει μια θετική διάθεση και να βελτιώσει τη λειτουργία του. Τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να υποστηρίξουν ένα υγιές μυαλό είναι τόσο τεράστια και είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές που βασίζονται στην ποικιλία και στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που εκλείπουν από τη διατροφή σας. 

Μπορείτε να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία τρώγοντας πιο υγιεινά;

Αναζητήστε έναν θεραπευτή για να σας υποστηρίξει με τα προβλήματα της ψυχικής σας υγείας, ο οποίος συνεργαζόμενος με έναν διατροφολόγο, μπορεί να σας βοηθήσει να “μεταμορφώσετε” τη διατροφή σας και εν συνεχεία τη ψυχολογία σας. Έμπειροι online ψυχολόγοι βρίσκονται εκεί για να σας παρέχουν σημαντική συμβουλευτική, δίνοντας σας το κίνητρο να αφομοιώσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και συγκεκριμένα μια ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις ενεργειακές και λειτουργικές σας ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσετε με αποτελεσματικότητα τις καθημερινές σας προκλήσεις, ειδικά σε μια περίοδο πανδημίας.