Φιλολογική και μουσική εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη

Δημοσίευση: 20/08/2015 09:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
1883 προβολές

Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζακη που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την επιτροπή Χανίων της διεθνούς εταιρείας Φίλων Νικου Καζαντζάκη, το Δήμο Αποκορώνου, το πολιτιστικό σύλλογο Βάμου και το Σύλλογο Φίλων του Mozart στις 20 Αυγούστου ώρα 21.00 στην ιστορική πόλη του Βάμου Χανίων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΜΟY ΧΑΝΙΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

Φιλολογική και μουσική εκδήλωση για τον Ν ί κ ο   Κ α ζ α ν τ ζ ά κ η 

σε συνεργασία με την
α)επιτροπή Χανίων της διεθνούς εταιρείας Φίλων Νικου Καζαντζάκη,
β)τον Δήμο Αποκορώνου,
γ)τον πολιτιστικό σύλλογο Βάμου 
δ) τον Σύλλογο Φίλων του Mozart

20 Αυγούστου ώρα 21.00 στην ιστορική πόλη του Βάμου Χανίων  

 
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Η επικαιρότητα του Νίκου Καζαντζάκη στις ταραγμένες μέρες μας αναδεικνύει ένα αξιοπρόσεκτο χωροχρονικό αντικαθρεφτισμό συμβάντων και έντονων γεγονότων που συνέβησαν σε ένα διαφορετικό χρόνο αλλά εντοπίσθηκαν και σχολιάσθηκαν λογοτεχνικά με  οξυδέρκεια από το μεγάλο διεθνή κρητικό φιλόσοφο και συγγραφέα.
Η συντριβή της λέξης μέσα ειδικότερα από τις περιηγήσεις του Νίκου Καζαντζάκη ενώ σημειώνει, ταυτοχρόνα υπερβαίνει την πραγματικότητα δίδοντας ένα σημάδι που αποκαλύπτει στον άνθρωπο τη σημασία της συνεχούς αναζητησης της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον ίδιο τον εαυτό του και τον κόσμο. Με αφορμή αυτά τα οραματικά ταξίδια και τη λογοτεχνική αγωνία και πνευματικότητα του Ν.Καζαντζάκη το  αφιέρωμα στην ιστορική πόλη του Βαμου Χανίων χωρίζεται σε δύο μέρη.

 α' μέρος

Στο πρώτο μέρος προβάλλονται σε τρείς διαφορετικές ομιλίες τρείς διαφορετικές πτυχές προσέγγισης του έργου και της δράσης του Νικου Καζαντζάκη  με ομιλητές

α) τη Ρούλα Βουράκη 
φιλόλογο ερευνήτρια που παρουσιάζει
"Το Απολλώνιο και Διονυσιακό στοιχείο στο μυθιστόρημα του Νικου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά "

β) τον Σήφη Μιχελογιάννη
πρόεδρο της τοπικής επιτροπής Χανίων της Διεθνούς εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
που μιλά με θέμα
"Η διαχρονική αγωνιστικότητα στο έργο και το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη"

γ) τον Κωνσταντίνο Δ.Κακαβελάκη  συνθέτη - μουσικολόγο που αναπτύσσει το θέμα
"Ο Νίκος Καζαντζάκης ως καταλύτης μιας διεθνούς μουσικής δημιουργίας και συνεργασίας πέρα από τα σύνορα"

  β' μέρος

TA TAΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ  Μ Ι Χ Α Λ Η  Α Ε Ρ Α Κ Η
ΗΘΟΠΟΙΟ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Δ. Κακαβελάκη





1.  Το ταξιδιωτικό πνεύμα του Ν.Καζαντζάκη
2.  Tαξίδι στη Ρουσσία
3.  Αίγυπτος, Νείλος, Συνάντηση με τον Καβάφη
4.  Ιταλία – Εντυπώσεις καταγραφές
5.  Ισπανία: Το κατεστραμμένο Τολέδο
6.  Αγγλία: Κεμπριτζ –Οξφόρδη
7.  Τσεχοσλοβακία: Μνήμες
8.  Ιαπωνία & Κίνα
9. Αναφορά στον Γκρέκο.. Απόσπασμα


ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ

Μποχουσλάβ Μαρτινού,
Τζιουσέπε Βέρντι, Εντουαρντ Ελγκαρ,
Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Αλεξάντερ Τσερέπνιν,
Ζακ Ιμπερ, Κλωντ Ντεμπυσύ, Κωνσταντίνου Δ.Κακαβελάκη
Μωρίς Ραβέλ, Λουϊς Ντουρέυ,  Μίκη Θεοδωράκη.
(* Σημείωση: Σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάζεται η "κρητική σουϊτα του Κωνσταντίνου Δ.Κακαβελάκη αφιερωμενη στον Νίκο Καζαντζάκη
για μικρό μουσικό  σύνολο καθώς και αποσπάσματα από τα 5 δελφικά τοπία για φλάουτο, βιολί και αρπίχορδο για πρώτη φορά στην Κρήτη)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Παναγιώτης Δράκος, Φλάουτο - 1ο
Μαίρη Θεοφίλη , Φλάουτο - 2ο
Άϊ Μοτοχάσι, Πιάνο
Παναγιώτης Τζιώτης, Βιολί
Ισίδωρος Σιδέρης, Βιολοντσέλο

Ο Παναγιώτης Δράκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τους καθηγητές Σωκράτη Ζαργάνη και Urs Rüttimann, και αποφοίτησε αποκτώντας δίπλωμα με βαθμό άριστα και βραβείο. Διετέλεσε κορυφαίος α΄ στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1982 ως το 1992, και πρώτος φλαουτίστας στην Ορχήστρα των Χρωμάτων από την ίδρυσή της το 1989 ως το 1992. Από το 1992 είναι κορυφαίος α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου ‘Νικόλαος Μάντζαρος’ από το 1980 έως το 2010, του ‘Τρίο εν Οργάνοις’, και του ‘Κουιντέτου Πνευστών Αθηνών’. Από το 2006 εμφανίζεται συχνά με το duo‘Δίφωνο’ που συνίδρυσε με τον κιθαριστή Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο.

 Ως σολίστ, έχει συμπράξει κατά καιρούς με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα, τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, και την Κρατική Ορχήστρα της Σόφιας.

Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες συμμετοχές σε δίσκους με έργα Ελλήνων συνθετών, ηχογραφήσεις για την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση, καθώς και για τη γερμανική, ελβετική κι ιταλική ραδιοφωνία.

 Διδάσκει τακτικά σε σεμινάρια φλάουτου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών.

Η Μαρία Θεοφίλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983.
Σπούδασε φλάουτο στην τάξη του Σπύρου Παπικινού, αποκτώντας το 2009 δίπλωμα από το ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες με βαθμό "Άριστα" και Βραβείο.  Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Παναγιώτη Δράκο.
Διδάσκει φλάουτο στο ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και στο Αριστοτέλειο Ωδείο Πειραιά, ενώ έχει συνεργαστεί ως φλαουτίστα με την ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2007-2010), την Α.Σ.Ο.Ν. (2010),
κι έχει κληθεί ως έκτακτη στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (2014).
Είναι υποψήφια διδάκτορας μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master ofMusic από το Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.  

 



H Ai Motohashi γεννήθηκε στο Τόκυο το 1979. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της. Σε ηλικία 16 ετών συνέχισε τις σπουδές της κοντά στον καθηγητή Prof. Arnulf von Arnim, πρώτα στο τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) και αργότερα στην τάξη των σολίστ (Konzertexamen) στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής του Detmold/Dortmund και του Essen.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου με τους K. Hellwig, O. Gardon, J. Revier,P. Gililov, A. Jasinski, K. Ganev και S. Perticaroli.

Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο στους διεθνείς διαγωνισμούς του ΡΤΝΑ στο Τόκυο (1993) και Pinerolo (1997), το Τρίτο Βραβείο στους Japan Classic MusicCompetition (1995) και Lionsclub Herdecke (2002) ενώ έχει διακριθεί με το ειδικό Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου του Ettlingen. Το 2002 τιμήθηκε από το Soroptimist Club Dortmund ως η καλύτερη απόφοιτος μουσικής για το έτος αυτό και το 2003 με την υποτροφία Richard Wagner.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρα, σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα συμπράττωντας με σημαντικούς καλλιτέχνες και ορχήστρες όπως οι David Geringas, Claudius Popp, Marko Ylönen, MihaelaMartin, Lars Bjørnkjaer, η Neue Westfällische Philharmonie, η Ορχήστρα Δωματίου του Τόκυο και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έχει συνεργαστεί ως συνοδός στο πιάνο σε masterclasses διεθνώς καταξιωμένων δασκάλων όπως οι J. Sulem, P. Rosenthal και Λ. Καβάκος.

Zει μονίμως στην Ελλάδα και συμμετέχει σε σημαντικά φεστιβάλ όπως τοRuhr Klavier Festival στη Γερμανία, τη διεθνή θερινή Μουσική Ακαδημία τουCervo στην Ιταλία, το φεστιβάλ Klasik Keyifler στην Καππαδοκία, το φεστιβάλ Αθηνών και τα διεθνή μουσικά φεστιβάλ Κυκλάδων, Σαντορίνης και Ναυπλίου, ενώ έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής δωματίου.

Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.
Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στο μεταπτυχιακό τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητήProf. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου.

 Έχει συμμετάσχει σε διεθνή masterclasses βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους DavidGeringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Maria Kliegel,Marcio Carneiro, Truls Svane καθώς και στην InternationaleEnsemble Modern Akademie. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία, έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ (Διεθνή φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, Κυκλάδων, Σαντορίνης, Ηρακλείου, Μυκόνου, Παξών, Armoniedella Sera στην Ιταλία κ.α.) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Iταλία, Γαλλία, Αυστρία,  Γερμανία, Ελβετία και τις ΗΠΑ. OΙσίδωρος Σιδέρης είναι μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001 μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία είναι αναπληρωτής Κορυφαίος Α’ από το 2013.

Ο Παναγιώτης Τζιώτης ξεκίνησε τις σπουδές βιολιού στην τάξη του Ιωάννη Τζουμάνη στο Ωδείο Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα Βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του με τη MayumiFujikawa στο Trinity College of Music του Λονδίνου, αποκτώντας μεταξύ άλλων το Master of Music in Performance με Διάκριση. Το 2004 χάρις μελέτησε βιολί αρχικά με τον  Nick Whiting και έπειτα στο Royal Northern College ofMusic με τον Yuri Torchinsky  αποκτώντας το RNCM Postgraduate Diploma με Διάκριση.

Έχει δώσει σειρά από ρεσιτάλ στο Λονδίνο και έχει εμφανιστεί ως σολίστ στη Φινλανδία, το Ην. Βασίλειο αλλά και με την Καμεράτα ορχήστρα φίλων της μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών .

Εργάστηκε ως έκτακτος μουσικός στην London Symphony Orchestra και τηνBBC National Orchestra of Wales.Είναι μόνιμος μουσικός της ΚΟΑ, μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, καθώς και του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.