Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας και πεζοπορία

Δημοσίευση: 13/01/2016 03:01
Συντάκτης: archived
1573 προβολές

Tην Κυριακή 17 Ιανουαρίου, ο νεοσύστατος Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας για το 2016.

Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο «ΚΑΛΥΒΑ» στις Λίμνες, το μεσημέρι στις 13:00 και θα περιλαμβάνει εκτός από την κοπή της πίτας, φαγητό, ποτό και μουσικά ακούσματα, με επιλεγμένα τραγούδια και χορευτική μουσική από επαγγελματία DJ. Ο τυχερός που θα κερδίσει το φλουρί, θα κερδίσει και ζηλευτό δώρο-έκπληξη. Αρκετοί ακόμη τυχεροί θα κερδίσουν (χωρίς αγορά λαχνών, απλά με κλήρωση) ξεχωριστά και πρωτότυπα δώρα, προσφορά του Συλλόγου ή φίλων της ομάδας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 12 € και περιλαμβάνει πλήρες μενού (ορεκτικά-σαλάτα-ψητό) με ποτό. Επίσης υπάρχει διαφορετικό μενού για χορτοφάγους. Όσοι φίλοι και μέλη του Συλλόγου επιθυμούν να συμμετέχουν, για να μοιραστούν μαζί μας ευχές για το νέο χρόνο και να απολαύσουν στιγμές γιορτινής χαλάρωσης θα πρέπει απαραίτητα να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου στα τηλέφωνα: 02841025404, 6946160654, 6948040401, 6948912019.

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων χρόνων, συνδυάζουμε την κοπή της πίτας με ολιγόωρη εύκολη πεζοπορία. Παλιότερα μεταφέραμε και κόβαμε την βασιλόπιτα σε κάποια βουνοκορφή ή γραφική βουνοπλαγιά. Το τελευταία χρόνια όμως η ομάδα μας διαρκώς μεγαλώνει και ανάλογα «μεγαλώνει» και … η βασιλόπιτα. Οπότε καθιερώσαμε να κόβουμε την βασιλόπιτα σε τοπική ταβέρνα, αφού όμως πρώτα κάνουμε την καθιερωμένη πεζοπορία!

Για φέτος έχει προγραμματιστεί μια εύκολη 3ωρη κυκλική πεζοπορία στους εγκαταλειμμένους οικισμούς στην περιοχή των Λιμνών, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι και παιδιά. Εναλλακτικά όσοι θέλουν να παραλείψουν την πεζοπορία, μπορούν να πάνε απ΄ ευθείας στο κέντρο, στις 13:00.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από την εκκλησία του ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ, στον ομώνυμο γραφικό οικισμό, με τα πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια. Συνεχίζουμε αρχικά κατηφορικά σε χωματόδρομο και μέσα σε ελαιώνες και στη συνέχεια οδηγούμαστε από παλιό μονοπάτι στον ακατοίκητο οικισμό ΔΥΟ ΠΡΙΝΟΙ, που οφείλει το όνομα του στους δυο τεράστιους πρίνους που υπήρχαν παλιότερα κοντά στο χωριό. Από συνδυασμό μονοπατιών και αγροτικών δρόμων φτάνουμε στον οικισμό της ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ, με την ομώνυμη εκκλησία και τους ελάχιστους κατοίκους. Συνεχίζουμε για τον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ (ΛΟΥΣΕΡΤΟ), παραδοσιακό οικισμό με περιστασιακούς κατοίκους, που οφείλει το χαρακτηριστικό του όνομα στο γειτονικό ύψωμα με την εκπληκτική θέα που ονομάζεται Λούτσι (lutsi=φωτεινός). Τελικά επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης στον Άγιο Λουκά, έχοντας διανύσει μια απόσταση περίπου 6,5 χλμ.

Στη διάρκεια της πεζοπορίας θα απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης με την ανοιξιάτικη λόγω καιρού οργιώδη βλάστηση, την πανέμορφη θέα με τα βουνά της Τσίβης και της Σελένας στο βάθος, αλλά θα έρθουμε και σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Οι γραφικοί οικισμοί (Ηνωμένες Πολιτείες Λιμνών ονομάζονταν παλιότερα) διατηρούν παρά την τωρινή εγκατάλειψη σημάδια από περασμένα μεγαλεία, τότε που είχαν δεκάδες μόνιμους κατοίκους, σχολείο και αυτάρκη οικονομία. Απόδειξη τα πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, με τις περίτεχνες καμάρες που εξακολουθούν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου…

Ξέχωρα όμως από τα παραπάνω απρόσμενες γιορταστικές εκπλήξεις στη διάρκεια της πορείας περιμένουν τους πεζοπόρους, μικρούς και μεγάλους!!!

Ώρα αναχώρησης για όσους συμμετέχουν στην πεζοπορία, στις 9:00 το πρωί της Κυριακής από τον Άγιο Νικόλαο (οδός Κ.Καραμανλή 24).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και την πεζοπορία, απαραίτητος εξοπλισμός, όροι συμμετοχής, προβλέψεις για τον καιρό, στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook.

Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, με γιορταστική διάθεση, εκλεκτό φαγητό, πλούσια δώρα και επιλεγμένη μουσική από dj, για μια Κυριακή …

αλλιώτικη από τις άλλες.