Περιστατικά από τη ζωή του Nick the Greek που τον έκαναν μύθο

Δημοσίευση: 31/08/2019 05:08
Συντάκτης: digitalcrete.gr
883 προβολές

Photo, by Pixabay, Free for commercial use. No attribution required

Ο Nick the Greek υπήρξε μία τεράστια προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην ιστορία. Φυσικά το «Nick the Greek» ήταν το παρατσούκλι του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Δάνδολος και μάλιστα γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1883. Ήταν γιος ενός εύπορου εμπόρου χαλιών, γεγονός που του έδωσε τα εφόδια να σπουδάσει φιλοσοφία στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης.

Νεαρός ακόμα σε ηλικία, το 1902, σάλπαρε για τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί άρχισε να ασχολείται για πρώτη φορά με το ιπποδρομιακό στοίχημα. Φαίνεται πως στάθηκε αρκετά ικανός στην αρχή της καριέρας του, με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις λίγους μήνες να κερδίσει 500.000 δολάρια και να πάρει την απόφαση να εγκατασταθεί στο Σικάγο.

Από τα πλούτη στη φτώχεια και από τη φτώχεια στα πλούτη

Ένα πράγμα για το οποίο έγινε διάσημος ο Nick the Greek είναι για το γεγονός ότι κατάφερνε τη μία μέρα να είναι εκατομμυριούχος και την άλλη μέρα να μην έχει δολάριο στην τσέπη. Φαίνεται πως κατάφερε πολλές φορές να χάσει τα χρήματά του και να κερδίσει και πάλι μία περιουσία. Σύχναζε σε χαρτοπαικτικές λέσχες και σε καζίνο και συχνά ανέφερε πως έπαιζε ζάρια και χαρτιά όχι για τα χρήματα, αλλά για τη συγκίνηση που του προσέφερε το παιχνίδι. Δεν τον ένοιαζε πολύ εάν θα χάσει, γιατί ήταν σίγουρος πως στη συνέχεια θα κατάφερνε να ξανακερδίσει τα χαμένα και με το παραπάνω.

Το περιστατικό με το τον Κοστέλο

Ίσως το πιο διάσημο περιστατικό που σχετίζεται με τον Nick the Greek ήταν η ιστορική παρτίδα κόντρα σε μια εμβληματική προσωπικότητα της εποχής, τον διάσημο Φρανκ Κοστέλο. Ο Nick the Greek είχε ασχοληθεί στην πολυετή καριέρα του με πολλά και διαφορετικά παιχνίδια. Ένα από τα αγαπημένα του ήταν το πόκερ και πιο συγκεκριμένα το 5-card poker, μία δημοφιλής παραλλαγή στην εποχή του.

Σε αυτό, λοιπόν, το παιχνίδι πόκερ που έγινε στη Νέα Υόρκη, αντιμετώπισε τον Φρανκ Κοστέλο, με διάσημους μάλιστα θεατές να βρίσκονται γύρω τους, όπως ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ. Στο τέλος της βραδιάς ο Nick κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τον Κοστέλο, ο οποίος μέσα στα νεύρα του φαίνεται να προκάλεσε τον Nick. λέγοντας πως φεύγει και δεν συνεχίζει γιατί είναι δειλός. Η απάντηση του Nick ήταν να τραβήξουν από ένα χαρτί και όποιος έχει το μεγαλύτερο φύλλο να κερδίσει 500.000 δολάρια. Ο Κοστέλο δεν δέχτηκε την πρόκληση αυτή και έφυγε ταπεινωμένος και αρκετά εκνευρισμένος. 

Ο «μαραθώνιος» πόκερ του 1949

Λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, το 1949, ο Nick έλαβε μέρος σε ένα παιχνίδι που  ονομάστηκε «μαραθώνιος», καθώς διήρκεσε πέντε ολόκληρους μήνες. Αντίπαλός του ήταν ο Τζόνι Μος, ο οποίος εκείνη την εποχή θεωρούνταν ο καλύτερος παίκτης πόκερ στις ΗΠΑ. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά από 5 μήνες, με τους παίκτες να κάνουν διάλειμμα μόνο για ύπνο και φαγητό. Ο Nick έχασε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια αλλά έφυγε ατάραχος, αφού πρώτα συνεχάρη τον αντίπαλό του πριν πάει να κοιμηθεί.

Το περιστατικό της Πρωτοχρονιάς

Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από τη ζωή του Nick the Greek ήταν μία Πρωτοχρονιά κατά την οποία ο Nick έχασε 300.000 δολάρια στα χαρτιά. Για άλλη μία φορά σηκώθηκε ατάραχος πριν αλλάξει ο χρόνος και ευχήθηκε η αλλαγή του χρόνου να αλλάξει προς το καλύτερο την τύχη του. Μέχρι να ξημερώσει είχε κερδίσει 1.250.000 εκατομμύρια δολάρια, ένα τεράστιο ποσό που έχασε βέβαια στη συνέχεια στη ρουλέτα και στον ιππόδρομο.

Ένας παγκόσμιος θρύλος

Κάποιοι εκτιμούν ότι από τα χέρια του Nick πέρασαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό φαντάζει λίγο υπερβολικό, ιδίως αν υπολογίσουμε την αξία του δολαρίου στις δεκαετίες έως το 1960, όμως μπορεί να είναι και πραγματικό. Γεγονός είναι πως τα Χριστούγεννα του 1966 πέθανε σε ηλικία 83 ετών από καρδιακή ανακοπή εντελώς άφραγκος.

Photo, by Pixabay, Free for commercial use 
No attribution required

Το ευτύχημα είναι πως είχε αποκτήσει στη ζωή του πολύ καλούς και ευκατάστατους φίλους, όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τέλι Σαβάλας, οι οποίοι φρόντισαν την τελετή της κηδείας, αποχαιρετώντας τον αγαπημένο τους φίλο. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Φρανκ Σινάτρα που είπε πως ο Nick υπήρξε τόσο αγνός και έντιμος, ώστε η μόνη περιουσία που είχε ήταν οι αγαθοεργίες του. Ο Nick, πάντως, στη διάρκεια της ζωής του δώρισε πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς.